Късно във вторник напрежение между депутатите сложи край на финалното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

През вчерашния ден народните представители гласуваха първите два члена от финансовата рамка, в която са заложени приходи от 11,7 млрд. лева.

Днес ще се работи по разбивките на отделните пенсионни плащания. Предлага се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 на сто. Хасан Адемов от ДПС обаче предложи този ръст да бъде изтеглен от 1-и април:

„Една голяма част от пенсионерите са извън схемата на енергийното подпомагане. Което означава, че те ще бъдат затруднени да поемат сметките си от зимния период.“

От своя страна от БСП поискаха по-сериозно увеличение на пенсиите, защото догодина няма да се подобри животът на пенсионерите.

„14 лева е средно едно увеличение на средната пенсия на един пенсионер. Това ли ще подобри живота на хората? Не, няма как да се случи”, заяви Виолета Желева.

По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева подложи на гласуване прекратяването на обсъждането по първата точка, а от левицата настояваха, че не направили всичките си изказвания.

Във вторник депутатите одобриха бюджета на Националната здравноосигурителна каса. От своя страна социалистите обещаха, че ще сезират Конституционния съд за него.

Предвидените приходи и трансфери за догодина за НЗОК са в размер на 4 299 603 000 лв.

Здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Здравноосигурителните приходи за 2019 г. са с ръст 418 400 000 лв. спрямо предходната година.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания.

С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

През 2019 г. се увеличават средствата за здравноосигурителни плащания за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!