Депутатите гласуваха да приемат проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nехо и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.

Комисията за NEXO и финансирането на партиите ще работи един месец, като в момента депутатите избират кой да е председателят на комисията и какви да са нейните членове.

„За“ създаване на комисията гласуваха всички 190 депутатите в залата от всяка една от парламентарните групи. Гласове „против“ и „въздържал се“ нямаше.

Вносители на решението, което бе прието, са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

ГЕРБ предложи Даниел Митов за председател на комисията, а Десислава Трифонова за член.

ПП предложи Рена Стефанова и Асен Василев за членове на комисията.

ДПС предложи Йордан Цонев и Петър Чобанов за членове.

„Възраждане“ предложи Златан Златанов и Ивайло Чорбов.

БСП предложи за членове на комисията Иван Чернев и Илиян Йончев.

„Демократична България“ предложиха Божидар Божанов и Надежда Йорданова за членове на комисията.

„Български възход“ предложиха Лилия Недева и Гален Монев.

Съставът на комисията бе гласуван анблок в този формат със 185 гласа „за“ и един „Въздържал се“ (от ГЕРБ).

Десислава Атанасова: Всички се интересуват от измамата Nexo

Мотивите за проекторешението представи вносителят Десислава Атанасова, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. „В последните няколко дни цялата общественост, не само в България, но и в други държави-членки на европейски и евроатлантически съюзи, и партньорски служби се интересуват от темата България и една огромна по своите размери, не само според българските власти, но и американските и британски, измама – Nexo“, заяви Атанасова.

Проекторешението предвижда комисията да се състои от 14 депутати на паритетен принцип, с по двама народни представители от всяка парламентарна група. Срокът на работа на комисията, предвиден в проекторешението, е един месец. Комисията следва да излезе с доклад.

Целият въпрос се отнася към финансирането на „Демократична България“. Вчера формацията излезе с позиция, че е установила, че една от партиите с нея – „Да, България“, е получавала дарения от 15 лица, служители на криптокомпанията Nexo.

Христо Иванов: Очевидно тази комисия ще бъде пропаганден инструмент

„Очевидно тази комисия ще бъде пропаганден инструмент. Няма какво да крием, готови сме да дадем пълна прозрачност – работели сме винаги за това, за това какво финансиране сме получавали и за какво“, посочи съпредседателя на ДБ Христо Иванов в рамките на дебата. Той уточни, че групата му ще подкрепи създаването на комисията.

„Надеждата ни, която няма да се реализира, е, че една такава комисия трябва да погледне сериозно на въпроса как изобщо е уредено финансирането на партии в България. Анализът на това, което се случва и в другите партии като финансова картина, не прави чест на демократичния процес в България. Бихме били разумни в някакъв момент, който не е предизборна ситуация, да стигнем до сериозни разговори как да се финансират партиите“, каза още Иванов

„Очевидно тази комисия се прави с предизборна цел. Ще бъде интересно как тя ще взаимодейства със следствените органи, при положение, че има следствена тайна“, допълни той.

Йордан Цонев: Не се опитвайте да неглижирате скандала

„Акцентът, който ще поставим в комисията е този – не само финансирането, как е вървяло то и от кого към кого, а кой е в основата: как тази компания получи своето лице, своята известност“, посочи Йордан Цонев от ДПС, като обвини изданията на Иво Прокопиев в реклама на криптокомпанията.

„Не се опитвайте да неглижирате скандала“, каза още Цонев.

Асен Василев: Да видим дали комисията ще открие, че част от хората в Nexo са имали роднинско-партньорски отношения с хора от ГЕРБ

„Ние ще подкрепим тази комисия, въпреки че според нас е загуба на парламентарно време. Не е работа на Парламента да установява дали някой е прал пари, това е работа на прокуратурата, ДАНС, МВР. Това трябва да се докаже пред съд“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев“.

„След като така или иначе сте решила да раздувате тази дъвка, ще подкрепим комисията. Нека да видим какво ще открие тя и дали ще открие, че част от хората в Nexo са имали роднинско-партньорски отношения с хора от ГЕРБ“, каза още той.

По-късно в реплика след изказване на Любен Дилов-син от ГЕРБ, Василев посочи следното: „Прокуратурата с тези показни медийни акции, вместо както във всички щати, където компанията е била разследвана, прокуратурата да си свърши домашното, да внесе обвинителен акт от 300 страници в съда, да процедира без да създава репутационни щети за цялата индустрия, какво чуваме тук – прокуратурата прави гръмки изявления. Позволете ми да се съмнявам, че са подплатени с фактология, която ще издържи в съда. На година данъкоплатецът плаща между 5 и 10 милиона лева заради нескопосана работа и медийни изяви на прокуратурата“.

Докато течеше дебатът, депутатите гласуваха да удължат работното си време до изчерпването на точката, с която се предлага проект на решение за създаване на временна комисия за Пловдивския панаир.

Редакционно предложение на ПП не бе прието

„Уважаеми колеги от ГЕРБ и ДПС, направи се предложение да бъдат разследвани всички начини, по които сте финансирали кампанията си. Нали искате да има прозрачност? Какво се оказа – искате да има прозрачност, но гласувате против“, каза народният представител от ПП Искрен Митев, след като ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отхвърлиха редакционно предложение на Рена Стефанова от ПП комисията да разгледа всички начини на партиите да се финансират.

От ПП поискаха прегласуване на предложението им, „за да се разбере защо ГЕРБ – първата политическа сила, е декларирала най-малко пари за политическата си кампания от всички партии“, посочи Митев.

И след прегласуването предложението не бе прието, като се стигна до напрежение в зала, когато Искрен Митев поиска да обясни защо е подкрепил редакцията, но думата му бе отнета от председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ.

Прегласуване редакционното предложение на ПП
Прегласуване редакционното предложение на ПП

„Оказа се, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не искат да стане ясно как са финансирали кампаниите си“, каза Митев, когато все пак думата му бе дадена.

Nexo попадна под светлините на прожекторите, когато преди дни прокуратурата и лично главният прокурор Иван Гешев съобщиха, че са повдигнати обвинения на четири лица от компанията, като държавното обвинение говори за организирана престъпна група. Вижте още.

След като офиси на компанията бяха претърсени миналата седмица, от ГЕРБ свързаха компанията с политическите си опоненти от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

По думите на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов „в случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително“. Четете още.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук