В последното за тази седмица пленарно заседание депутатите ще продължат с гласуването на второ четене на промените в Закона за пътищата.

След като регламентираха предстоящото въвеждане на тол системата и електронната винетка, те ще продължат с дебати по друг важен въпрос – въвеждане на задължително оборудване на автобусите с предпазни колани.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, с които оборудването на всички автобуси с обезопасителни колани за водача и пътниците става задължително. За неизпълнението на това задължение законопроектът предвижда санкции за превозвачите.

Освен предпазните колани, новите текстове предвиждат задължителното използване на видеорегистратор, който да заснема пътната обстановка пред превозното средство и водача.

Промените са били обсъждани от депутатите и преди, но темата се върна отново на дневен ред след тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, която отне живота на 17 души и доведе до ставките на трима министри от кабинета.

В рамките на пленарното заседание ще се проведе и петъчният парламентарен контрол. Първа на парламентарната трибуна ще се качи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която ще отговаря на депутатски въпрос относно дейността на консулската служба на България в Москва.

След нея министърът на културата Боил Банов ще даде разяснение на депутатите относно административна сграда на ул. „Г. Бенковски“ 1-3, която е част от архитектурен паметник на културата от национално значение.

Два въпроса са отправени и към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Той ще поясни пред депутатите преминаването на училищата към едносменен режим и наличието на проблеми с Регионално управление на образованието в Сливен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!