С кворум на ръба от 121 народни представителите парламентът стартира днешното пленарно заседание.

Още преди началото от ДПС заявиха, че са против новите изборни правила, свързани с машинното гласуване и не се регистрираха в зала, но присъстваха вътре.

ДПС не подкрепя промените в Изборния кодекс

Нещо повече – от Движението настояха твърдо промените в Изборния кодекс, които са предвидени като точка втора в днешната програма, да бъдат отложени за края на работната седмица.

Мустафа Карадайъ
на снимката: председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

„Променяме Изборния кодекс в условията на сериозна политическа криза, в условията на разклатено доверие, и то не от вчера, в изборния процес. Променяме Изборния кодекс в условия, в които не е ясно колко време ще функционира парламентът и дали ще има време да се обсъдят и направят нужните корекции“, аргументира предложението депутатът от движението Йордан Цонев.

Според него управляващите за пореден път вършат законови промени без да се вслушат в предложенията на опозицията. „Нищо не пречи Изборният кодекс да бъде отложен с ден-два и да се чуят аргументите“, категоричен е Цонев, според когото предложението на ГЕРБ и патриотите за смесено гласуване на машина и с хартиени бюлетините не решава нито един от проблемите на изборния процес.

В крайна сметка предложението за отлагане бе отхвърлено, а депутатите продължиха заседанието.

ВОЛЯ защити Марешки

Друг акцент от днешното заседание е декларацията на депутатите от партията на Веселин Марешки „Воля”. В началото на седмицата, Варненският апелативен съд определи 4-годишна присъда за зам.-председателя на парламента по обвинение в рекет и изнудване.

депутатите от Воля излязоха в подкрепа на Марешки
на снимката: депутатите от Воля излязоха в подкрепа на Марешки

На трибуната на Народното събрание се качиха депутатите от „Воля”, които носиха тениски с надпис „Аз съм Марешки”.

„Долу ръцете от Веселин Марешки”, каза Пламен Христов.

И добави:

„Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялата схема на случващото да не се поддават на манипулациите и да подкрепят Веселин Марешки както той беше, и е до тях вече 30 години. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че „Воля“ е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва. Ако мълчим, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации“, каза още Христов.

Той се обърна и към тези, които „злорадстват” и им каза да не бързат да се радват.

Веселин Марешки
на снимката: председателят на „Воля“ Веселин Марешки

„Рано или късно доброто побеждава. Случаят с Веселин Марешки ще бъде тест за цялото ни общество. Кой на чия страна е. Дали има смелост да защитава истината или избира страната на изгнилата система“, каза Христов.

Депутатът от „Воля” попита дали „подобна саморазправа срещу една млада партия като „Воля“ е правилният път”.

„Не, не е. „Воля” е плод на огромна обществена енергия срещу бедност и картери. Наш дълг пред български граждани е да устоим на всички удари“, изтъкна още Христов.

„Долу ръцете от г-н Марешки. Ако не можете да намерите истинските олигарси и да върнете вярата в истинското правосъдие, оставете това на честните и достойните да го направят“, завърши Христов.

депутатите от Воля излязоха в подкрепа на Марешки
на снимката: депутатите от Воля излязоха в подкрепа на Марешки

От своя страна БСП призова „Воля“ да оттеглят Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание, а ако не го направят ГЕРБ да внесат такова предложение.

Депутатът от БСП Кристиян Вигенин, който също е зам.-председател на парламента, в декларация от името на групата, каза:

„Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента. Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченото от него правителство“, каза още Вигенин.

заседание на парламента

Вигенин отправи предложение към ПГ на „Воля“ и към ПГ на ГЕРБ.

„Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента“.

Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предприета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!