Депутатите отстраниха свое недоглеждане.
снимка: БТА

Компенсацията над 200 лева за мегаватчас ще бъде за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение. Депутатите гласуваха редакция в свое решение от началото на ноември, с което възложиха на Министерския съвет (МС) да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Предложението за промяната бе направено от Драгомир Стойнев („БСП за България“) и бе прието със 164 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържал се“. Така отпадна текстът на Владислав Панев („Демократична България“) относно

условията за получаване на компенсации,

защото, според вносителя, те са „кумулативни“ и са „непостижими“.

Като отстраняване на недоглеждане Драгомир Стойнев определи решението на парламента да гласува отпадане на вече приетото предложение на Панев. По думите му това се налага, за да не се блокират помощите за училища, детски ясли, градини, социални заведения, общините.

В първоначално приетото предложение приехме редица критерии на Владислав Панев, които се оказа, че кумулативно нито едно голямо предприятие не може да изпълни. Сега отпаднаха тези критерии. Всички потребители на свободния пазар ще получат компенсация на цените на електроенергия над 200 лв., заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо депутатите, че може да се блокират всички помощи. Проблемът става сериозен, докато не получим и разрешение от ЕК, което може да отнеме между 4 и 6 месеца. Затова Драгомир Стойнев предложи помощта да бъде 200 лв. за мегаватчас за всички небитови потребители.

„За нас, разбира се, от левицата, са важни, тези студени месеци – знаете, че

голяма част от общините говорят и за дървени ваканции,

тъй като са притеснени от високите цени на ел. енергията – така че ясли, детски градини наистина да бъдат спокойни“, каза още Стойнев.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук