На снимката: Вьоса Османи, снимка: БТА/КосоваПрес

Президентът на Косово Вьоса Османи подкрепя политиката на Европейския съюз по отношение на външните работи и въпросите на сигурността. Включително „съгласуване на санкциите срещу Русия, както и в отхвърлянето на всяко зловредно влияние на фактори като Русия и Китай“. Това заяви тя по време на срещата срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

Очаква се също така Косово да подаде молбата си за членство в ЕС в края на тази година.

„Както ще заявя днес пред лидерите на ЕС, ще подадем молбата си за членство в ЕС в края на тази година. Това е среща между ЕС и Западните Балкани, не е мястото за диалог или преговори между Косово и Сърбия. Това е процес, който трябва да се фокусира върху взаимното признаване“, заяви Османи.

Преди началото на срещата Вьоса Османи каза също, че „ЕС трябва да премине от думи към дела, особено що се отнася до либерализацията на визите за гражданите на Косово“, предаде Евронюз Албания.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също е в албанската столица за срещата. Той каза, че е „по-добре да сме на масата, отколкото в менюто“, съобщи сайтът на сръбската телевизия РТС.

Споразумение за тарифите за роуминг

между страните от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия) и Европейския съюз бе подписано в Тирана в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Това стана факт в присъствието на шестимата ръководители на страните от Западните Балкани, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, съобщи АТА.

Новите условия влизат в сила от 1 октомври 2023 г.

След дълги преговори

ЕК и Съвета за регионално сътрудничество постигнаха споразумение с мобилните оператори в Европа и на Балканите за намаляване на таксите за роуминг, пише „Топ Ченъл“.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук