Жозеп Борел
на снимката: Жозеп Борел

По време на разговорите днес лидерите на Сърбия и Косово не успяха да разрешат различията, които подклаждат напрежението между отчуждените балкански съседи, но се съгласиха да подновят дискусиите преди крайния срок 1 септември, който може да доведе до нови размирици.

„За съжаление, днес все още не постигнахме споразумение“, заяви пред репортери ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел след няколкочасови разговори при закрити врата в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти.

„Но това не е краят. Двамата лидери се съгласиха, че процесът трябва да продължи и дискусията ще бъде възобновена през следващите дни“, добави той.

Напрежението между Сърбия и Косово се изостри този месец, когато Прищина заяви, че ще задължи сърбите, живеещи в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и не признават косовските институции, да започнат да използват регистрационни табели за автомобили, издадени в Прищина.

Ситуацията се успокои, след като премиерът на Косово Албин Курти се съгласи да отложи правилото за регистрационните табели до 1 септември, а мироопазващите сили на НАТО наблюдаваха премахването на пътните блокади, поставени от сърбите.

„Все още има време до 1 септември, не се отказвам“, заяви Борел след разговорите, които бяха подпомогнати от ЕС.

Борел заяви, че е казал на лидерите, че при бушуващата в Европа война сега е моментът да се търси мир и стабилност, а не да се проветряват отдавнашните различия.

„Намираме се в критичен момент за Европа“, каза той. „Виждаме завръщането на войната на нашия континент след руското нахлуване в Украйна. Изправени сме пред драматичен и много опасен момент за нашия континент“.

Косово получи независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след въстанието срещу репресивното управление на Белград.

От правна гледна точка Сърбия все още смята Косово за неразделна част от своята територия. Тя отрича да е подклаждала напрежение и конфликти там и обвинява Прищина, че потъпква правата на сръбското малцинство. Етническите сърби представляват 5% от 1,8 млн. души население на Косово, което е 90% етнически албанци.

НАТО засили присъствието си в северната част на страната, а вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще увеличи мироопазващите си сили в Косово, ако напрежението със съседна Сърбия ескалира. Вижте повече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук