петрол ембарго санкции
Илюстрация: Reuters.

Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол не бе одобрена на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Тя бе предложена от ДПС, като преди това получи одобрението на депутатите от енергийната комисия.

Депутатът Йордан Цонев обясни, че между двете четения ще се наложи доработване на текстовете, тъй като трябва да са в унисон с влязлото от днес ембарго и изключението до 2024 г., което България има, съобщи БНР.

„Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта и да започне да се облага и да се гарантират вземанията по отношение на ДДС и акцизите

Депутатите от БСП и от „Възраждане“,с типичния си наратив да защитават всичко руско, остро се противопоставиха на предложените текстове. Според тях това единствено ще доведе до затваряне на рафинерията в Бургас, от което ще пострада хазната.

Румен Гечев от левицата:

„Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава „Нефтохим“ затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум“.

Вчера – на 5 декември 2022 година, влезе в сила европейската дерогация за ембарго върху руски петрол. Припомняме, че няколко страни поискаха и получиха изключения от петролното ембарго. Това са държавите, които получават руски петрол по нефтопровод. Сред тях е и България, която получи изключение до края на 2024 година. Правителствата на тези страни твърдят, че икономиките им са зависими от суровината и не могат да си я набавят от другаде.

Възникна обаче въпросът дали България ще наруши ембаргото, ако изнася руски горива. Правителството твърди, че няма, но от първия ден на встъпването си в длъжност то не е спирало да прави различни реверанси към руските компании „Лукойл“ и „Газпром“. Експертите обаче са на друго мнение. Според тях, разрешението за износ ще наруши, ако не буквата, то поне духа на санкциите, а това ще донесе единствено негативи за страната ни, които няма как да не се отразят и в опитите ни за влизане в еврозоната и в одобрението ни за Шенген.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук