Протест блокира Митрофанова в Руската църква.
снимка: БТА

Простест блокира посланика на Русия Елеонора Митрофанова в Руската църква. Богослужението е за православния празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Хората пред храма изразяват позицията си срещу поканата и съсложение с духовници от Руската православна църква.

Поканата към Волоколамския митрополит Антоний е дошла от архимандрит Вассиан, а днес се отбелязват и 70 години от основаването на руското подворие у нас, предава БТА. Няма информация обаче Антоний да е поканен официално от Българската православна църква. Той е известен като дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил и изпълнява функциите на

външен министър на Руската православна църква.

Цървата бе оградена от украински и български знамена. Плакати с надписи „Тук не е Москва“ , „Стоп Путин“ са в ръцете на недоволстващите.

Протестиращите споделят, че поканата за съслужение с представител на руската църква е провокация. Пред църквата са се събрали и украински граждани, които протестират срещу военните действия в тяхната държава.

„Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме“, каза пред БГНЕС Георги Иванов.

Демократична България реагира остро срещу визитата на митрополит Антоний.

Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е

нарушение на църковния ред

и на практика нарушаване на българската църковна независимост.

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието. Оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022.

От дясното обединение припомнят, че в основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

Демократична България счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний. Едновременно с това призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелските държави, завършва декларацията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. изобщо ватниците се държат с нас сякш сме руска губерния избират ни президент ,финансират руски партии и съсем са се разпищолили

    • Алооо сега какво е не сме ли слуги на ЕС и НАТО,по точно каквото наредят САЩъ,иди се прегледайте всички русофоби

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук