ЕС, Русия, санкции, ембарго

В Брюксел се проведе поредното обсъждане на новия пакет санкции срещу Русия и петролното ембарго, което обаче, завърши без резултат. Предстоят нови срещи по темата, но не се уточнява кога.

Припомняме, че обсъжданията бяха прекъснати в петък, тъй като имаше несъгласие между отделните страни. Три държави получиха изключение за срока – Чехия, Унгария и Словакия. Те мотивират отказа си от руско петролно ембарго с липсата на достъп до море и невъзможност да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода „Дружба“ от Русия. Нагласите са трите държави да получат по-дълъг срок от края на тази година.

Четири държави, сред които и България, поискаха изключение от ембаргото и удължаване на посочения срок. София обясни, че бургаската рафинерия технологично не може да преработва различен от руския петрол. Засега българските искания не са взети под внимание.

България може да наложи вето на общото решение, ако не получи отсрочка, каза председателят на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски.

„Поскъпване на цените на горивата с 20-30% ще има, ако България се включи в ембаргото на ЕС за внос на руски петрол“, заяви председателят на НС Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“. По думите му, ако България получи отсрочка за ембаргото драстично увеличение на цените не се очаква.

„Експортът на петрол и петролни продукти, например дизел или нафта е сред главните финансови източници на Кремъл. И точно този източник искаме да пресушим през следващите месеци, за да не може Путин да продължи да финансира войната си. Искаме да направим така, че да навредим максимално на Кремъл и в същото време да не засегнем нашите икономики“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Засега обаче, различията между държавите за ембаргото върху петрола остават големи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук