Европа, Украйна

Мнозинството от страните от Европейския съюз и Обединеното кралство приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия, с изключение на България и Гърция. Това показват резултатите от ново социологическо проучване в британска международна фирма за пазарни проучвания и анализ на данни YouGov. Изследването е проведено с Европейския университетски институт по повод конференцията за състоянието на Съюза във Флоренция през 2022 г.

Проучването е базирано на представителни извадки в 16 страни от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като теренната работа е проведена между 1 и 25 април.

Резултатите показват, че 44% от българите смятат, че за ситуацията в Украйна е отговорна изцяло НАТО, а други 13% смятат, че отговорността е поделена между НАТО и Русия. Така България става странста с най-голям дял хора, които винят НАТО – общо 57%. На второ място е Гърция с 56%, а на трето – Словакия с 45%.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Холандия повече от 70% от хората смятат Русия за основен отговорник.

Според авторите на проучването „тези резултати показват, че европейската общественост е по-раздвоена, отколкото бихме сметнали, ако съдим по сегашния дискурс за единни европейски отговори на войната в Украйна“.

Проучването разглежда и подкрепата на европейските страни за редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна. Огромна подкрепа е изразена за изпращането на хуманитарна помощ на Украйна (84%), позволяваща на бежанци от Украйна да влязат в европейските страни (80%) и техните пазари на труда (71%).

Най-малка част подкрепят изпращане на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в операция на НАТО – средно едва 31%. Също така малка част от европейците са готови да приемат по-високи енергийни разходи поради санкциите, наложени на Русия, въпреки че все още 42% подкрепят самите санкции.

Между 30% и 49% е подкрепата за бързо присъединяване на Украйна към ЕС .

Мнозинство от близо 58% подкрепя изпращането на оръжия и военно оборудване в Украйна (58%), въпреки че разликите в реакциите по тази тема варират. Според проучването хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични към изпращането на оръжия или военна техника и също така категорично се противопоставят на изпращането на каквито и да е войски в Украйна, въпреки че някои от посочените страни вече са изпратили някаква военна помощ.

Според авторите на проучването разликата в отговорите в тези страни се дължи на силни исторически връзки с Русия, религиозни връзки, както и афинитет между техните леви или комунистически партии и Русия. Споменава се също така скептицизъм към Запада и НАТО, в някои случаи и „откровен антиамериканизъм“.

Текстът е публикуван в „Свободна Европа“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук