Напусналите парламентарната група на „БСП за България“ депутати обявиха своя законодателна инициатива за промени в Изборния кодекс. Предложението на независимите народни представители, назовали своята неформална група „Прогресивни социалисти“, е свързано с преференциалния вот и предвижда отпадане на т. нар. бонус за водачите на листи. Този бонус предвижда гласовете на всички избиратели, които не са посочили преференция в изборната бюлетина, да се начисляват на първия в листата.

„Второто предложение е за отпадане на бариерата от 7% за валидност на вота на избирателите. Едновременно с това прецизираме Изборния кодекс в частта му за задължителното гласуване, съобразено със становище на Конституционния съд. Прецизираме и начина, по който се отчитат от секционните избирателни комисии преференциите във всяка бюлетина. Смятаме, че по този начин се дава възможността да се гласува за личност и влиянието на партийната принадлежност е по-малко“, аргументира предложението Красимир Янков.

Според него това ще накара партиите да гласуват доверие единствено на кандидати с висок обществен авторитет, а от своя страна това ще помогне на бъдещия парламент да си върне загубеното обществено доверие. Той подчерта още, че с промените на практика ще има мажоритарен избор за следващия състав на законодателния орган, във формално пропорционалните листи, предложени от партиите.

Колегата му Валери Жаблянов пък отчете, че предходният дебат за промени в изборното законодателство е бил ограничен единствено до машинното гласуване и подчерта, в кодекса има текстове, ограничаващи демократичния процес. Такава е, по думите му, „излишната разпоредба за задължителното гласуване“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук