Народно събрание

Временна комисия за изработване на правилник на НС ще започне работа от днес. 

„Има такъв народ“ предложи парламентът да заседава по една или две седмици месечно. През останалото време да работят комисиите. Това стана ясно от думите на председателя на парламента Ива Митева след заседание на временната комисия, която обсъжда новия правилник на Народното събрание. Тя посочи, че в повечето държави се възприема именно този подход. Според нея това също така ще даде възможност за по-задълбочена работа в комисиите.

„Това е по-разумно от това законодателстване в момента. Знаете на крак всеки ден и това редуване на комисия със зала ежедневно не е добрият подход“, заяви Митева.

Сега депутатите заседават в зала от сряда до петък, а работят в комисиите обикновено от вторник до четвъртък следобед. Парламентарният контрол пък е в петък.

В същото време проектът за нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото НС, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове.

Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите.

Нови текстове предвиждат още депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури.

В 46-я парламент ще има и нови комисии – по икономическа политика, високи технологии и дигитализация. Предлага се Комисия по електронно управление и информационни технологии. Заложено е да има отделна Комисия по туризма, която досега беше в едно с икономическата политика. Очаква се в новия парламент да има 20 комисии.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук