Любомир Каримански

Въпреки заканата на ИТН, че ще подкрепят актуализацията на бюджета само в социалната му част, с тяхна помощ той днес беше одобрен. След дълъг парламентарен ден 133 депутати гласуваха „за“, а 104 гласуваха „против“.

В актуализацията е заложено увеличение на лимита на нов държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Новата финансова рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и растеж на икономиката от 2,9 на сто, предаде БНР. ИТН заяви, че ще го подкрепи на първо четене.

Бюджетният дефицит, заложен в актуализирания държавен бюджет, се запазва на 4,1 на сто, но се променят източниците на финансирането, предупреди Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН). По думите му докато преди държавата е разчитала на дълг основно от вътрешния пазар, сега се е преориентирала на международните дългови пазари.

„Най-вероятно тази промяна се дължи на факта, че емисията на вътрешния пазар, по емисиите, които се случиха по-рано тази година, не показаха много силен интерес сред инвеститорите, което наложи заплащането на по-висока лихва.“

Каримански заяви още, че на първо четене ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета, въпреки че по-рано бе анонсирано, че партията ще дадат вот „за“ единствено за социалните мерки.

По темата за дълга още в началото на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни, че се налага изтегляне на по-висок дълг, за да се осигури по-евтино финансиране на предстоящо погашение догодина.

„Разликата най-вероятно ще бъде почти един процентен пункт, което на сума от 3 милиарда за следващите 10 години е съществен разход за бюджета, който може да бъде спестен, ако дългът бъде емитиран тази година. В случай, че Народното събрание прецени, че няма нужда да се прави това спестяване, може да остави тавана на дълга, както е в оригиналния бюджет.“

Петър Чобанов от ДПС разкритикува правителството, че вече не е изтеглило необходимия дълг.

„Проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг и емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва и ако трябва от септември нататък до края на годината да изпълним тези лимити на дълга, ще ни е безкрайно трудно и на много по-висока цена.“

Емисията, за която Чобанов прогнозира, че няма да се случи, бе анонсирана възможност тази седмица да се излезе на международните пазари. Анонсът дойде миналата седмица в отговор на въпрос на БНР и бе направен преди спешното заседания на Европейската централна банка и рязкото вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв вчера.

И още един акцент – Румен Гечев от БСП предупреди, че водената политика може да включва повече мерки.

„Последните няколко години министрите на финансите, в това число и колегата Василев, са скрънзави министри на финансите и може би така трябва да бъде. Но са стиснали кесията малко по-здраво отколкото всички останали страни членки на Европейския съюз.“

Критики към дълговата политика бяха отправени и от ГЕРБ, според които „правителството тича след събитията“ и „ако управлява до края на годината, тази актуализация няма да е последна“. Кирил Ананиев обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията и приключи изказването си с обръщение към управляващите с думата „сбогом“.

От „Възраждане“ определиха бюджета като „проинфлационен“.

Като цяло дискусията в пленарната зала засега протича на експертно ниво и в умерен тон.

Вчера парламентът одобри на първо четене актуализациите на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

В ресорната комисия обаче държавният бюджет не получи подкрепа. Ако сценарият се повтори и в пленарната зала, няма да има възможност промените в другите два бюджета да бъдат финансирани, включително и увеличаването на пенсиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук