През днешния парламентарен ден ГЕРБ, ДПС, Възраждане и Слави се прегърнаха и заедно успяха да свалят председателя на Нардоното събрание – Никола Минчев. Представяме ви парламентарният ден в снимки:

В началото на парламентарния ден Андрей Гюров заяви, че мафията си иска държавата и призова депутатите да не се страхуват. „Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание.Броени дни след като пресякохме престъпните схеми на „Капитан Андреево”, след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере, че Антикорупционната комисия ще заработи и то начело с човек, който не трепери пред задкулисието.“

Министърът на спорта Радостин Василев заяви, че не е предател. „Моите колеги не са предатели“, категоричен е Василев. Той уточни, че е участвал в учредяването на ИТН и е създавал структури на партията. „Борих се, бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов. Бях най-големият критик на Кирил Петков, но аз не мога да предпочета моя лидер пред българския народ“, заяви Радостин Василев.

Макар вчера с решение на Министерския съвет, с което темата за Северна Македония се прехвърли изцяло на НС, да беше сложен край на спекулациите, Костадин Костадинов от „Възраждане“ реши да не се отказва от нея. „Ние тук не коментираме дали някой тук е добро или лошо момче или момиче. Ние коментираме тук правила, както коментираме решение на парламента. Българският парламент се е произнесъл по въпроса и то не веднъж и два пъти. Темата Македония е приключена, докато не изпълни условията на България. Ние сме тези, които диктуваме условията, а не някой друг на нас

Отиваме към избори. Това се случва без никаква реална политическа причина, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов тази сутрин. „Не малка част от тази политическа криза е базирана върху лични кариерни амбиции и вендета. В някакъв смисъл даже се радвам, че г-жа Ива Митева най-накрая ще получи това, което толкова иска като някакво признание“, каза още Иванов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ определи деня като срамен за българския парламент и за българския парламентаризъм. „Търпеливо изчаках изказванията на групите и все по-неясен за мен става въпросът с какво днес този дебат допринесе за държавата, за гражданите, за диалога, за решенията за кризите“, заяви Атанасова.

Престанете да играете този театър на морал. С тези думи Тошко Йорданов се обърна към ПГ на „Продължаваме промяната“. Йорданов заяви, че няма да отговаря на предатели. Той подчерта, че ИТН първи са поискали оставката на председателя на НС Никола Минчев.

Всички, които гласуваха днес против Никола Минчев показаха, че не им пука за тази страна, че не се интересуват от собствената си идеология. Те са едни маркетингови фирми, които лъжат своите избиратели. Завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори. Това каза министър-председателят Кирил Петков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ видя призоваване към етническо противопоставяне от страна на министър-председателя Кирил Петков, което пък предзвика отговор от страна на министъра на финансите – Асен Василев.

„Знам, че много ви пречим, ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма.“, заяви той в своето изказване. В отговор на репликата на Карадайъ, че най-добрата антикризисна мярка би била свалянето на правителството, Василев отговори, че това е така, но само за хората с „кюлчетата, шкафчетата, крадците на „Капитан Андреево“.

    

В крайна сметка със 125 гласа „за“ депутатите от ИТН, ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС успяха да свалят Никола Минчев от поста му, след като не веднъж беше заявено и от управляващи, и от опозиция, че актът е политически, а Минчев е уважаван от всички партии.

По-късно депутатът от „Продължаваме Промяната“ – Ицо Хазарта публикува снимка в своя Фейсбук профил на председателя на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, зам.-председателя на ИТН – Тошко Йорданов и председателя на ПГ на ГЕРБ – Десислава Атанасова, които вероятно обсъждат кой да бъде наследникът на Минчев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук