Народно събрание

Депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Те гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а  разходната част – с 2 милиарда и 300 милиона лева.

Акцент в актуализирания бюджет са мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите. Помислено е и за туроператорите – разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за  като обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите

Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството „Ремдесивир“.

Депутатите са предвидили и пари в случай, че се наложи армията охранява границата. Те разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР –  37 милиона, Държавната агенция за бежанците –  почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван до момента и трансферът към общините за местни дейности от 100 милиона лева.

Отново скандали по време на заседанието

Заседанието беше белязано и от скандали. Спор доведе до спиране на заседанието. Това стана след като служебният министър на финансите Асен Василев предложи депутатите да направят промени в Закона за обществените поръчки, с които да разрешат сключените договори за текущ ремонт между Агенция „Пътна инфраструкура“ и пътностроителните фирми да бъдат анексирани с повече от 50 процента до стойността на фактурираните, сертифицираните и реално изработените дейности до края на годината. Министър Василев припомни, че въпросните договори са сключени по Закона за обществените поръчки:

„Това е много важно решение, тъй като става въпрос за около милиард и триста милиона.  Освен това разрешение позволява да се сключат и да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 милиона по тези договори за зимната поддръжка тази зима, за да сме сигурни. Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки.“

Георги Свиленски от БСП реагира на казаното министъра така:

„Това вече е върха на управлението ето на тези двама колеги министри  – Петя Аврамова и Николай Нанков Това е върхът на тяхното управление, която кара Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки.“

Радомир Чолаков от ГЕРБ попита как е възможно законодателният орган да се намесва във фирмени взаимоотношения:

„Моля наистина всички колеги юристи в залата, ама наистина от сърце ви моля, да излезете и да ми обясните какво точно ще гласуваме. Каква е неговата юридическа стойност и как законодателния орган променя договорни отношения.“

Стана ясно, че въпросното предложение не може да бъде дискутирано, защото е несъвместимо с предмета на обсъждането.

Спор и за държавната субсидия

Спор предизвика и настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от 8 лева на един лев.

„Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев“, предложи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Бих размисъл върху вашето предложение, ако ми кажете затова, че  не направихте правителството колко ще изхарчим сега за изборите“, контрира Иван Иванов от БСП.

„Ние ще подкрепим това предложение от „Изправи се.БГ! Ние не идваме“ От „Изправи се“, гражданската платформа и колегата Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 година“, каза Мая Манолова.

„Бихте ли ми казали вие защо не направихте правителство и сега ще отидем на избори“, попита Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

ИТН подкрепиха предложението на ДБ за свикване на заседание на парламента в понеделник

Депутатите от „Има такъв народ“ се подписаха под искането на „Демократична България“ за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник. Целта е да бъдат приети окончателно промените в закона, свързан с Бюрото за защита на свидетелите, които прехвърлят структурата от главния прокурор към правосъдното министерство.

Измененията бяха предложени в три сходни законопроекта на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Основните мотиви бяха, че с преместването ще бъде упражняван граждански контрол върху работата на бюрото.

Депутатът от „Демократична България“ Христо Иванов призова в пленарната зала’

„Можем да разгледаме на второ четене Закона за Бюрото защита на свидетеките. Ние сме събрали, благодаря на колегите от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и от „Демократична България“, 47 подписа. Трябва ни един, за да предизвикаме извънредно заседание на парламента в понеделник да разгледаме този законопроект и да свършим още едно нещо, което е важно.“

Последваха поредица от подписи от депутати от „Има такъв народ.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук