депутати, гласуване

Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. Касата ще разполага с шест милиарда лева, а здравната вноска се запазва на ниво от 8%. 

Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5,6 млрд. с включените средства за медицинския персонал. Това представлява увеличение с 560 млн. лв. спрямо 2021 г. От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3,7 милиона лв. или 433 млн. лв. повече от 2021 г. А от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет – 2 млрд. лв., или с 263 млн. лв. повече от миналата година.

От ГЕРБ – СДС настояха Надзорният съвет на НЗОК да има право на гъвкавост при възможността за финансиране на лечебните заведения в условията на извънредна епидемична обстановка. Според Георги Михайлов от БСП няма необходимост от подобен текст, защото след Омикрон пандемията ще е свършила:

„Роним тези сълзи за болничната помощ, която е изнесла на плещите си, на гръбнака, както каза един от вас, тежестта на цялата кампания, а задръстихте най-големите, значимите, стратегическите болници на България с Covid-пациенти и ги лишихте от лечението, което те водеха в цялата страна“.

След почивката си депутатите ще започнат работа по бюджета на държавното обществено осигуряване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук