коронавирус, омикрон

На фона на покачващия се брой на случаите на коронавирус в европейските държави вследствие на разпространението на новия щам – Омикрон. През последните седмици в редица страни, включително България, бяха отбелязани рекорден брой нови случаи за ден. И макар в повечето страни от Западна Европа въпреки главоломното увеличение на новите случаи смъртността да остава сравнително ниска, това не е случаят у нас. И за това вероятно има една основна причина – ниските нива на ваксинация.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на новите случаи на коронавируси в световен мащаб е нараснал с 20% през миналата седмица и е надхвърлил 18 милиона.

Във вторник Общественото здравеопазване на Франция съобщи, че през последното денонощие са регистрирани рекордните 464 769 нови случая. Макар смъртните случаи също да са се увеличили за този период, те остават на сравнително ниско ниво, а стойностите им сега са далеч по-ниски от тези при предишните вълни.

Междувременно броят на случаите на коронавирус в Италия скочи от 83 403 на 228 179 във вторник. Регистрирани са 434 смъртни случая, свързани с Ковид, което е с почти 50% повече от регистрираните в понеделник 287. Трябва да отбележим, че това са числа, близки до тези у нас, макар в страната да живеят близо 10 пъти повече хора.   

В Германия за първи път новите случаи на коронавирус надвишиха 100 000. Институтът „Робер Кох“ съобщи днес, че за изминалото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като починалите с Covid-19 от началото на пандемията достигат 116 081.

Все пак обаче германската асоциация за интензивна медицина (DIVI) заяви, че броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения намалява въпреки увеличаването на броя на случаите.

Рекордни нива на нови случаи на коронавирус отбеляза и 10-милионната Португалия – 43,729 за 24 часа. Същевременно нивата на смъртност остават ниски, а управлението обмисля разхлабване на мерките на фона на рекордно ниските хоспитализации.

Какво е общото между четирите държави? На графиките, показващи смъртността и новите случаи по време на цялата пандемия ясно може да се види, че докато броят на новите случаи в момента достига рекордни нива, надхвърляйки неколкократно рекордните стойности от предишните вълни, смъртността остава ниска, а увеличението не е правопропорционално на новите Ковид случаи.

Същевременно в България увеличението на новите случаи е съпроводено с увеличение на смъртните случаи, макар и засега не правопрорционално. Както може да се забележи от графиката смъртните случаи по време на настоящата вълна надминават тези от предишните вълни. Вече има и опасност от запълване на интензивните легла в някои от областите.

Да, очевидно Омикрон се разпространява много по-лесно и бързо, смята се, че освен това предизвиква по-лек Ковид, но защо тогава разпространението на новия вариант влияе по един начин в Италия, Франция, Германия и Португалия, а по друг – в България? И четирите изброени държави имат високи нива на ваксинация. В Италия 76,3% от цяллото население на страната е ваксинирано, в Португалия – 89%, в Германия – 72,7%, а във Франция – 75,4%. Същевременно в България ваксинираните са само 28,8%.

И макар и ваксинираните да се заразяват и да предават вируса, каквито са едни от основните тези на антиваксърите, при тях много по-рядко се стига до усложнения и до смърт, както може да се заключи от съответните данни. А това е важно, защото, докато у нас „всеки сам си преценя“, малцина осъзнават, че това може да е преценка между живота и смъртта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук