Парламентът прие на първо четене закона за държавния бюджет за 2020г. 126 депутати гласуваха „за”, 92 бяха против, нямаше нито един въздържал се. Той е последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална програма за догодина. Вчера пленарната зала одобри на първо четене останалите два – бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Предвидено е догодина държавата да изхарчи толкова, колкото ще събере – близо 47 млрд. лева.

Във финансовата рамка е заложено догодина икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави.

Повече пари ще има за здравеопазване, образование и политика по доходите. В бюджетната сфера ще има увеличение на заплатите с 10%, а за педагогическия персонал със 17%.

Финансовият министър Владислав Горанов представи пред депутатите проектобюджетът. Според него ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.

Горанов предупреди, че през бюджета не се правят реформи.

„Очакванията самата фискална рамка да извършва структурни реформи е твърде амбициозно. От всеки един колега министър обаче зависи тази своеобразна годишна програма да бъде така добре изпълнена от техните администрации, че българските граждани да виждат смислена реализация на всеки един изхарчен лев, събран от техните данъци“, каза финансовият министър.

Той добави, че през 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

„Наличието на ликвидни буфери е предпоставка за създаване на цялостно усещане за предвидимост и устойчивост“.

Очаква се общата задлъжнялост на страната ни да се намали, като за първи път дългът ще бъде под 20% от БВП, който догодина ще надхвърли 126 млрд. лева.

КОМЕНТАРИТЕ В КУЛОАРИТЕ

По-рано тази сутрин, в телевизионно интервю, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза:

„Беше постна пица, после пица с пармезан, сега пицата остава, но добавяме и шунка“.

Сравнението й с пица е свързано с определението на Симеон Дянков за бюджет 2010 –  „малка постна пица“.

По думите на Стоянова за първи път бюджетът ще е балансиран. Предвижда се дефицитът в края на другата година да бъде нула.

„Това е правилна политика – да харчиш, колкото имаш приходи. Разбира се има и други мнения, главно от БСП, но те се разминават фундаментално с икономическите виждания на ГЕРБ”, коментира Стоянова.

ДЕБАТИ.БГ се опита да попита депутатите в кулоарите за техния коментар за бюджета. Мнозина отказаха да говорят пред нашата камера с мотива, че не се запознати с подробностите.

Пред камерата на ДЕБАТИ.бг застана депутатът от БСП Дора Янкова, която е член на комисията по бюджет и финанси. По думите й, „бюджетът е консервативен, ала Горанов”

„Много хора коментират застоя в големите икономики и има ли предвидени буфери, също не можем да ги видим. Малко са парите и за модернизирането на държавата”.

И добави:

„Бюджетът е като миналогодишния. Аз не очаквам някаква промяна, някакво оживление, някакви по-смели стъпки към по-модерна България, с по-добро качество на живот”.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че управляващите гледат на бюджета като на „счетоводна сметка“.

Тя обяви, че между първо и второ четене левицата ще внесе алтернативен бюджет, защото това е „бюджет на застоя“.

„В Германия, в Италия, в Турция – те имат спад в индустриалното производство. Това неминуемо ще се отрази на България, колкото и сега да си заравят главата в пясъка, ще дойде тази криза. Правителството, не само че не прави нищо по посока разработване на нови пазари, но свива капиталовите разходи“, каза Нинова.

Депутатът от ДПС и член на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев също коментира пред журналисти:

„Нашата основна критика и към този бюджет е както и към предния. Липсват реформи, липсват средства да се направят тези реформи, проиграва се, губи се ценно политическо време, в което икономическият цикъл е изключително благоприятен за страната”.

И добави:

„Не се предприемат мерки да се ускори това икономическо развитие, решителни мерки. Няма нито една реформа за улесняване на бизнеса”, заяви Цонев.

Той добави, че ДПС няма да подкрепят този бюджет.

„Добронамерени сме и бяхме добронамерени в това, което казахме. В бюджета липсват онези неща, които ще ускорят растежа, които ще направят България така, че да започва да догонва, а не да стои на същата дистанция от европейските държави и по отношение на доходи, стандарт и на всичко останало. И ние ще продължим да настояваме за това, да се изработи такава обща програма и тя да се следва от всяко правителство в следващите мандати”, посочи Цонев.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг депутатът от „Обединени патриоти” Георги Колев коментира, че групата ще внесе предложения между първо и второ четене.

„Но ако погледнем отделните пера по бюджета, се забелязва една добра стъпка напред. Например, стъпка здравеопазване, увеличението там е почти половин милиард, като за пръв път от много дълго време се забелязва един нюанс, който би спестил много пари на държавата, който би спестил много пари на данъкоплатците, на хората, на болните, на семействата им. А той е: когато се разпределя бюджета, основно се гледа, дали е за болнична дейност, дали е за лекарства, дали е във доболничния сектор и тук се вижда една промяна на посоката на увеличаване на средствата към правилната посока. Това е при профилактиките, при навременното откриване на заболяванията, които тогава респективно ще повлияят на бюджета на семейството, защото едно заболяване, открито по-навреме, то струва евтино.”

Той е категоричен, че не трябва да се фокусираме толкова в количественото измерение на бюджета, а начинът, по който се харчат парите на българските данъколатци, както в контрола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!