Дора Янкова е родена на 1 юли 1960 година в село Момчиловци (Смолянско). Завършва специалност „География“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Техническия университет във Варна. Била е кмет на Смолян (2003-2011, в 2 последователни мандата) от листата на БСП. Народен представител от БСП в 38-то, 42-то, 43-то и в 44-то Народно събрание. Към момента е член на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

 

Имаме предложение на финансовия министър за разпределянето на парите на българските данъкоплатци за следващата 1 година. Какви са първите ви впечатления от бюджет 2020г. Има ли в него нещо революционно ново?

В бюджета има няколко акцента. Увеличени са малко парите за здравеопазването, те идват от увеличението на минималната заплата – когато минималната заплата се увеличи, се внасят повече социални и здравни осигуровки.

Увеличени са парите за образование, за българските учителите. Да, така трябва да бъде. Има акцент отбрана, но аз не смятам, че инвестицията в чужда икономика дава някакво отражение при нас. Бюджетът е с малък растеж – 3,3%, инфлацията е 3%. Притеснително е, че са намалени и няма показани външни инвестиции. Бюджетът е консервативен, ала Горанов.

С този бюджет животът на българските граждани, които зависят от националната осигурителна система – пенсионерите – минималната пенсия ще се увеличи с 14 лева, средно за останалите – 30 лева. Това са малко пари. Бедността няма да може да се излекува. Около 41% от българските граждани живеят на ръба на бедността.

Второ, в бюджета има отношение към чиновничеството, с 10% се увеличават парите за администрацията. Бюджетът няма да даде голямо икономическо оживление и посока бизнесът да види себе си, дори в 3-годишната прогноза.

Много хора коментират застоя в големите икономики и има ли предвидени буфери, също не можем да ги видим. Малко са парите и за модернизирането на държавата. Вътрешно регионалните различия също са огромни. Има няколко града на първа скорост, останалите са на задна. Там също са предвидени малко средства. Големите фанфари, които се надуваха за ТОЛ системата, също се успокоиха. Очаква се от ТОЛ системата да влязат 450 млн., които няма да стигнат за модернизация и рехабилитация на държавните пътища. Така че, бюджетът е като миналогодишния. Аз не очаквам някаква промяна, някакво оживление, някакви по-смели стъпки към по-модерна България, с по-добро качество на живот.

Миналата година БСП предложи да има повече пари за политики за млади хора. В тазгодишния бюджет отново не виждаме да са предвидени такива средства. Ще предложи ли БСП да има повече пари за младите хора?

Ще предложим. Ще предложим хората до 26 години да бъдат освободени от данъци. Това е приложено в европейски държави. Ще направим други сериозни предложения. Но сега дебатираме този законопроект и на второ четене ще чуете нашите алтернативни предложения.

Ще предложите ли да има безлихвени кредити за младите семейства?

Да. Дори има необходимост законът да бъде променен. С мен говориха млади хора, които живеят на семейни начала. Семейният кодекс го позволява. Реално те сега не могат да вземат заем. Така че, и това ще дебатираме.

Какви други предложения за промени в законопроекта за държавния бюджет за догодина ще направи БСП?

Ще предложим да се направи фонд за Северозапада, планинските и полупланинските райони. Ще предложим да се направи фонд за комуналните услуги. Ние сторонници общините да могат да бъдат подкрепени да си направят комунални предприятия. Ние ще внесем един пакет от солидни предложения и идеи.

Очевидно ставаме все по-богати и има повече пари за всички. Има прогнози, че догодина се очаква сериозна рецесия, идваща от Запада. С този бюджет ще бъдем ли подготвени да се справим с това?

 Затова Ви казах, че няма предвидени буфери.

Бюджетът на НЗОК отговаря ли на очакванията на медицинските специалисти, които през тази година протестираха десетки пъти?

Не. Този бюджет си е едно старо статукво, което и досега беше. Вчера в дебата се каза – нито заплатите на лекарите, нито на медицинския персонал, нито на обслужващия персонал, ще получат друго социално положение. Така че, в бюджета има увеличение, но нашата философия е коренно различна. Ние многократно сме казвали, че болниците не трябва да са търговски дружества и тогава ще има възможности за драстично увеличение на средствата за заетите в здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!