До този момент няма официално постъпило нито едно предложение от народен представител, от група народни представители или политическа партия в парламента за шеф на КПКОНПИ, заяви председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев. На въпрос дали Сотир Цацаров, който в медиите се спряга като фаворит за поста, би бил подходящ кандидат, Ячев отговори, че сегашният главен прокурор формално отговаря на условията за поста, но не е предлаган.

„Не мога да обсъждам качества на кандидат, който не е предложен. Не съм участвал в преговори и не знам за такива за поста шеф на КПКОНПИ. ПГ на „Обединени патриоти“ не е търсена за кандидатура за шеф на КПКОНПИ, нито за евентуална такава. Все пак срокът е другата сряда“, допълни Ячев.

Народният представител заяви и че в НФСБ не са обсъждали кандидатура.

„Ако говорим хипотетично, бих казал, че Сотир Цацаров би бил добра кандидатура за председател на антикорупционната комисия“ – каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред журналисти в парламента в отговор на въпрос  дали сегашният главен прокурор е добра кандидатура за председател на КПКОНПИ, ако бъде предложен.

Магдалинчев припомни, че Цацаров е бил наказателен съдия, а после главен прокурор.

„Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близко с наказателно-правната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. И в този порядък от мисли, по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността председател на антикорупционната комисия“, каза Магдалинчев.

На въпрос за излязлата информация, че Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия, Магдалинчев каза, че за първи път чува тази новина от медиите. Той посочи, че от сутринта, от 8,30 е в парламента, така че няма никаква информация за това нещо.

Спред председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова партията й не е обсъждала номинации за поста.

„Не са обсъждани още кандидатури, срокът не е изтекъл, предстои, тогава ще може да видите кои са предложените кандидати“ – заяви тя в отговор на въпроса обсъждана ли е кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Дариткова бе категорична, че в ГЕРБ още не е дискутирана темата за бъдещия председател на комисията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук