С гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.

Те предвиждат дейностите по ремонт и поддръжка на оградата на границата да се договарят директно с фирмите изпълнители и да не минават през обществени поръчки.

Според управляващите така ремонтите ще се случват максимално бързо и няма да се създава риск за националната сигурност.

Очаквано от опозицията се обявиха против промените. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова управляващите да оттеглят предложенията си. Социалистите виждат в предложените промени по-лесен начин да се прилагат корупционни схеми, а акцент в порочните практики ще бъде оградата по границата ни с Турция.

Нинова коментира и започналите проверки на Специализираната прокуратура и ДАНС по сигналите на БСП за оградата с Турция. По нейни думи прокуратурата е образувала досъдебно производство, а в доклада на ДАНС има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството.

Мога да ви кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото й започване до момента.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите в пленарна зала. По негови думи проверките на ДАНС не са били действителни.

Зная, че ще се позовете на доклада на ДАНС, мога да информирам, че ако АДФИ проверяваха 3 месеца и обиколиха цялата ограда, то ДАНС не си направиха труда даже да отидат да видят къде се намира оградата. Констатациите са направени от кабинет, коментира Симеонов.

Според Симеонов приетата промяна в Закона за обществените поръчки е необходима, тъй като ще ускори ремонтните дейности по оградата на българската граница.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!