Перник е под полицейска обсада  – прокуратурата влезе в общината заради длъжностни престъпления и неизгодни сделки, които са сключени през 2014г. Разследващите екипи на ГДБОП и прокуратурата тази сутрин за влезли в сградата на общината, за да направят обиски. Служителите им указват пълно съдействие.

Специализираната прокуратура разследва бивш кмет на Перник и негов предшественик за сключена неизгодна сделка за 1 258 260 лева. Разследването е започнало след доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на общината в периода 2011- 2016 г. Според прокуратурата сделката била сключена през 2014 година. Тогава временно кмет е била Илинка Никифорова, а след това за поста е избран Иван Иванов.

 Вече има задържани две длъжностни лица – бившият кмет на общината Иван Иванов и още един кмет. Очаква се до края на деня ще им бъдат повдигнати обвинения.

Установено е до момента, че на 9 септември 2014г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на фирма, която получила 1 258 260 лева, информират още от прокуратурата.

Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

В момента текат обиски не само в общината, а и в жилища и офиси на фирми.

От прокуратурата припомнят, че предстоят и други подобни акции в други градове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!