бойко рашков
На снимката: Бойко Рашков

Народните председатели приеха днес процедурните правилата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Предложението беше прието със 136 гласа „за“, 36 „против“ и 0 „въздържал се“. 

Гласуване - правила за избор на шеф на КПКОНПИ
Гласуването на правилата за избор на шеф на КПКОНПИ.

Правилата подкрепиха депутатите от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“ и независимите депутати. Народните представители от ДПС гласуваха „против“, а ГЕРБ-СДС масово не гласуваха – само трима души дадоха вот „против“.

Прави впечатление вотът на ИТН, които гласуваха „за“ законопроекта. Припомняме, че условието, което ПП поставиха за формиране на правителство с третия мандат, е в парламента да има антикорупционно мнозинство, което да приеме закона за КПКОНПИ и да избере Бойко Рашков за ръководител на антикорупционната комисия. Повече за това ТУК

Разбира се, в случая става въпрос само за правила за избор, но личи, че ИТН демонстрират диалогичност. Колко ще продължи тя и защо съществува са отделен въпрос.

Според приетите правила за избор на шеф на КПКОНПИ, кандидатите се предлагат от народни представители в писмена форма в 14-дневен срок от деня на приемането на правилата – тоест днешния ден. Кандидатите се предлагат, след писменото им съгласие, включително след като дадат съгласие да бъде оповестено публично дали са принадлежали към Държавна сигурност.

Кандидатите ще трябва да представят концепция за работата си, а приложенията към кандидатурите им ще бъдат публични. След това ще бъде проведен избор, като за избран ще се смята кандидатът, който получи поне половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала народни представители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук