Ричард Мур - МИ-6
На снимката: Ричард Мур

Ръководителят на британската служба за външно разузнаване (МИ-6) смята, че Русия губи скорост в инвазията си в Украйна. Според Ричард Мур Русия е загубила способността си да шпионира в Европа „наполовина“ след изгонването на повече от 400 руски шпиони от градове в Европа. Мур взе участие в конференция по сигурността в Аспен, САЩ.

Ръководителят на МИ-6 Ричард Мур заяви, че Русия е претърпяла „грандиозен провал“ в първоначалните си цели: отстраняване на украинския президент, превземане на Киев и насаждане на разкол в Запада. Той нарече инвазията „най-грозният акт на агресия в Европа след Втората световна война“.

Мур заяви, че неотдавнашните руски успехи са „нищожни“ и че Русия е „на път да изчерпи силите си“.

„Нашата оценка е, че през следващите няколко седмици руснаците все по-трудно ще намират жива сила и материали“, заяви г-н Мур на конференцията в Аспен. „Те ще трябва да направят някаква пауза и това ще даде възможност на украинците да отвърнат на удара“.

Ръководителят на MИ-6 заяви, че някакъв успех на бойното поле ще бъде „важно напомняне за останалата част от Европа, че тази кампания може да бъде спечелена“ – особено преди зимата, която вероятно ще доведе до натиск върху доставките на газ.

„Очакват ни тежки времена“, каза той. Според него още една причина да се запази подкрепата за победа на украинците или „поне да се преговаря от позицията на значителна сила“ е, че китайският лидер Си Дзинпин „наблюдава като ястреб“.

„Няма доказателства, че президентът Владимир Путин страда от лошо здраве“, отговори той на въпроса, повтаряйки коментарите на американския си колега директора на ЦРУ Уилям Бърнс на същия форума.

„Около 400 руски разузнавачи, работещи под прикритие, са били експулсирани в цяла Европа“, каза той, като по този начин способността на Русия да шпионира на континента е намаляла наполовина.

„Вратата ни винаги е отворена“, каза Мур, „когато става дума за вербуване на недоволни руски служители, които да шпионират за Великобритания“.

По отношение на Китай той заяви, че MИ-6 „никога не е имала никакви илюзии относно комунистически Китай“.

Той разкри, че понастоящем MИ-6 отделя повече усилия за Китай, отколкото за която и да е друга тема – усилията в тази област току-що са надхвърлили тези, отделяни за борба с тероризма.

Той заяви, че е „твърде рано да се каже“ какви поуки ще си извади Китай от действията на Путин в Украйна, но има много признаци, че служителите на MИ-6 в Пекин са се заели да разберат какво мислят. „В момента е доста трудно да се разбере“, каза той.

Според него е „важно“ да се напомни на китайското ръководство как може да се обърка нахлуването в Тайван. Той каза, че китайското ръководство подценява решимостта и силата на САЩ и това може да ги накара да направят грешни изчисления. „Не мисля, че това е неизбежно“, каза той, когато бе попитан за голям конфликт.

По отношение на Иран той заяви, че ядрената сделка е „абсолютно на масата“, но е скептичен, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей иска да подпише споразумение.

Въпреки всички ограничения той заяви, че предишното споразумение все още е най-доброто налично средство за ограничаване на иранската ядрена програма.

Запитан дали изтеглянето на Запада от Афганистан през миналата година е затруднило справянето със заплахите, той призна, че „това беше обратното за нас, когато се случи, и сега е по-трудно“. Той заяви, че ще е необходимо да се намерят „различни начини“ за справяне с ислямистката терористична заплаха, включително работа с партньори, с които МИ-6 обикновено не работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук