доставка храни

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в данъчните закони за догодина. Сред поправките е и намаление на 9% на ДДС на доставките на храни по домовете. Предложението дойде от народни представители от ГЕРБ след среща с представители на ресторантьорския бранш.

Мярката за пореден път цели да подкрепи един от най-засегнатите сектори от COVID-кризата, заяви след внасянето на промените в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Това е важна мярка. От една страна тя ще гарантира жизнеспособност на този бранш, а от друга – тя е абсолютно в контекста на противоепидемичните мерки“, обясни Дариткова.

По разчети на финансовото министерство мярката ще коства на хазната 15 млн. приходи.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, отново се оказа против подхода с въвеждане на диференцирано ДДС.

„Продължавам да считам, че диференцирани ставки не е добро решение за една данъчна система, каквато е в България“, подчерта Стоянова.

Ресторантьорският бранш приветства решението.

„Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов.

Както и при предходно намалените ставки, тази мярка отново ще бъде временна  и ще действа до края на 2021 година.

Ако промяната бъде приета с 20 процента ще се облага единствено сервираният твърд алкохол в заведенията, след като храните и безалкохолните имат ставка от 9% ДДС от началото на юли, а от август това се промени и за бирата и виното.

Промяната среща съпротива от търговските вериги, които настояват продажбата от топлите витрини да получават същата по-ниска ставка, тъй като услугата е една и съща.

С промените между първо и второ четене се правят и облекчения за хазартната дейност, като собствениците на игрални зали и казина ще бъдат освободени с пропорционален данък за времето, в което не са упражнявали дейност заради извънредното положение, наложено заради епидемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!