Зоран Заев
На снимката: македонският премиер Зоран Заев

Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори. Това е ратифицирано от Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека. Това е правото на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и накрая от Договора от Лисабон, като конституционна основа на ЕС, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев пред  ТВ 21.

Той подчерта, че македонците са уверени в своята идентичност.

„Македонската нация и македонският език са неоспорим факт”, подчерта Заев.

„България казва, че признаваме реалността и приемаме съществуването на македонци и македонския език. Но нека се върнем назад в историята и да видим историческите факти. До момента имаме договорена двустранна норма. Беше договорено през 1999 г., което през 2017 г. беше потвърдено от Договора за приятелство и добросъседство, тоест обръщаме се към тях на македонски, в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и България в съответствие с нейната Конституция. Няма разговори за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата идентичност”, подчерта Заев.

Според Заев разговорите с България са били по отношение на споровете за историята от двете страни на границата.

„Знаете ли, първо, историята е дело на историци, политиците не обсъждат исторически въпроси. Политиците могат да насърчават историческите комисии, които да дебатират, всъщност до момента те го правят с голям успех. Пет исторически фигури, три исторически периода. Имаме добра перспектива за преговори, основани на исторически факти”, каза Заев.

Премиерът на Северна Македония подчерта, че страната е приятел с България.

„Трябва да сме близки народи, да си сътрудничим, да отваряме перспектива за младите хора и децата. Това е задължение на всички, разбира се, най-вече мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни”, каза Заев.

Вчера стана ясно, че България на този етап не може да подкрепи преговорна рамка с РС Македония. По думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!