склад машини за гласуване

Втори ден продължават дебатите на второ четене по промените в Изборния кодекс в пленарна зала. Вчера парламентът прие, че в секциите с над 300 избиратели ще има както машинно гласуване, така и гласуване с бюлетина. Избирателят сам ще преценява как да упражни вота си.

Днес парламентът предстои да обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.  Предложението беше отхвърлено на правна комисия.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Срещу идеята се възпротивиха от опозицията и от „Националния фронт за спасение на България“.

Депутатите трябва да решат и дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване.

От БСП и ДПС настояват устройствата да бъдат закупени, а не наемани, както предлагат от ГЕРБ. Според Йордан Цонев от ДПС държавата трябва да ги произведе, сертифицира и всичко, което е нужно, а вместо това според него „топката се прехвърляла“ между правителството и ЦИК.

По време на заседание на правната комисия Крум Зарков от БСП  коментира, че „ние сме единствената държава с света, която твърди, че електронизирането на един процес, ще го оскъпи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!