Светлана Тихановская
На снимката: Светлана Тихановская

Европейската народна партия, обяви, че номинира белоруската опозиция, оглавявана от Светлана Тихановска, за наградата „Андрей Сахаров“ за свобода на мисълта.

Списъкът с номинираните ще бъде одобрен през октомври, а обявяването на победителите и връчването на наградата трябва да се състои през ноември на сесия на Европейския парламент.

На 9 септември президентът на Европейската народна партия Доналд Туск излезе със собствена инициатива, предлагайки да номинира семейство Тихановски за Нобелова награда за мир, но тази идея засега остава само негова лична инициатива.

Наградата „Сахаров”

Наградата за свобода на мисълта е учредена от Европейския парламент през 1988 г. в чест на съветския дисидент Андрей Сахаров. Тя се присъжда на личности с „изключителен принос в борбата за правата на човека по целия свят“.

През годините за тази награда са номинирани членове на пънк групата „Пуси райът“, бившия украински пилот Надежда Савченко, лидерът на белоруската опозиция Алес Беляцки и бившия руски губернатор Борис Немцов.

През 2019 г. лауреат на наградата стана проукраинският активист Олег Сенцов, осъден за тероризъм в Русия.

Тихановска с покана да посети Европейския парламент

По-рано стана ясно, че председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли е поканил Светлана Тихановска в Европейския парламент.

„Днес разговарях със Светлана Тихановска за ситуацията в Беларус, която предизвиква дълбока загриженост. Тя прие поканата ми за Европейския парламент“, написа Сасоли в Туитър.

„Европейският парламент се обединява в подкрепа на хората в Беларус, които се борят за демокрация, за да могат свободно да избират бъдещето на своята страна.“

Светлана Тихановска вече участва в заседание на комисията по външни работи на Европейския парламент на 25 август чрез видеовръзка. Тогава тя прочете от лист призив към членовете на ЕП на английски език, но не отговоря на въпроси.

Европейският парламент ще гласува санкции за Беларус

Днес Европейският парламент трябва да гласува резолюция, призоваваща институциите на ЕС да наложат строги санкции на Беларус.

Сред тях е ограничаване на достъпа до чуждестранни заеми и отменяне на решението за провеждане на световно първенство по хокей на лед в страната. Предвижда се и да подсилят подкрепата за антиправителствените сили в Беларус, включително чрез провеждане на „международна конференция на дарители на помощ за белоруската опозиция“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!