Повече от два часа народните представители спориха дали да си намалят заплатите, докато трае извънредното положение. Темата предизвика сериозен обществен отзвук, след като миналата седмица стана ясно, че депутатските възнаграждения се вдигат от 1 април. Председателят на парламента Цвета Караянчева първо нарече предложението за замразяване на заплатите им „популизъм”, но след като премиерът Бойко Борисов поиска възнагражденията им да не се вдигат, тя се извини във „Фейсбук”.

Заплатите на депутатите по принцип се обновяват на всеки 3 месеца и се равняват на тройния размер от средното за страната възнаграждение. Поредното увеличение се падна в началото на април и основната заплата на народните избраници трябваше да стане 4284 лв.

ГЕРБ в крайна сметка предложиха да се запазят нивата от декември – 3 747 лева. Очаква се по-късно днес да бъде гласувано това предложение.

От БСП поискаха основната депутатска заплата да бъде замразена на нивото от предходния парламент – не само за времето на извънредното положение, а по принцип – тоест, на 2 976 лева.

„За пореден път тук се води дебат за възнагражденията на депутатите. Те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман. Дебатът и днес буди разочарование с мотивите, които изтъкват колегите. Защо внасят предложение за замразяване на заплати? Първият мотив, който се чу беше, че хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита трудът, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни към онези 2 млн. българи живеят под прага на бедността“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея не е заради кризата, нито заради конюнктурното решение, а въпросът е „морален, принципен и политически”.

ГЕРБ обаче се възпротивиха. Лъчезар Иванов от ГЕРБ припомни, че миналата година левите депутати не ходеха на работа в знак на протест към управляващите, а вземаха заплати.

Йордан Цонев от ДПС предложи спестените средства от заплати да бъдат внесени в сметка на Министерство на здравеопазването.

Той посочи, че ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати.

Йордан Цонев направи редакционна поправка. Той обясни, че чисто бюджетно спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на Народното събрание.

„Ако те се запазят като непохарчени средства след това ще бъдат пренесени в бюджета на страната“, коментира още Цонев.

„Ще продължим да не подкрепяме, каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерият развитие на българската икономика, стандарта на живот“, каза още Цонев.

Депутатите на „Воля” предложиха за периода на извънредното положение депутатите да получават минимална работна заплата, тоест 610 лв. Веселин Марешки стигна по-далече, като прочете декларация на партията от трибуната, че „днес България има нужда от воя съвременен Левски“.

„Нали не сме свикнали да го цитираме по инерция само на празници, такива хора ни трябват всеки ден“, посочи заместник-председателят на парламента.

„Един генерал го пробвали дали ще става за президент, друг го пробвали за втори президентски мандат, трети политик гонил не знам какъв пост в партията си. Това ли е дневният ред на българския народ в момента – не, не е“, каза още Марешки.

ВМРО, които са част от управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти, разкритикуваха ГЕРБ, че вече две години не придвижва идеята им заплатите на депутатите да се индексират като пенсиите, т.е веднъж годишно.

Малкият коалиционен партньор предложи заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.

Дебатите по актуализиране на заплатите и бюджета за 2020 г. продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!