Продължаващите 23 дни протести не попречиха на депутатите да излязат в планираната си едномесечна ваканция.

Първото им заседание от новия политически сезон ще бъде на 2 септември в сградата на бившия Партиен дом. Народните представители вече ще заседават в  преустроената зала „Света София“ на пл.““Батенберг“. По различни публикации в медиите реконструкцията е коствала между 44 и 48 милиона лева.

Ремонтът се проточи 4 години

Новата сграда на Народното събрание

Ремонтът на новото работно място на депутатите продължи над 4 години. Преустройството на самата зала, така че да бъде удобна за нуждите на народните представители, струваше около 24 млн. лева. Покрай нея обаче се наложиха промени и цялостни реконструкции на самата сграда. Така освен ел. инсталациите, са освежени фасадите и покривът и  бюфетът. За тези допълнителни дейности бяха възложени обществени поръчки за още 24 млн. лева.

Така сметките показват, че ремонтът на Партийния дом излиза около 48 млн. лева.

Как ще изглежда новото работно място на депутатите?

Залата и коридорите около нея ще са своеобразно умалено копие на залата на Европарламента. Мокетът в залата е в синьо, а в същия цвят ще са и столовете на депутатите. Пленарните банки ще са разположени на 12 реда, те ще бъдат по-широки от досегашните и ще са оборудвани и с микрофони, за да може депутатите да се изказват от място.

Новата сграда на Народното събрание

Наред с това ще има и цифрови камери в залата, които ще могат да показват изказванията на големи монитори.

Депутатските места ще са с 30 повече от досегашните – 270.  Ще има президиум и ложа за гости със 100 места.

Банките за депутатите ще са по-широки, за да може да ползват лаптопи или таблети. Те ще са разположени на 12 амфитеатрални реда. В пленарната зала има обособени зони със седящи места за журналисти,  а под нивото й е разположена конферентна зала с възможности за медийно отразяване на различни събития.

Ремонтът се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен купол по подобие на този в германския Бундестаг. Неговата площ е около 500 кв. м. Той ще има UV защита, филми за звукоизолация и акустика. Стъкленият покрив ще осигурява на депутатите пряка естествена светлина. Сега те заседават на лампи, тъй като в настоящата зала няма прозорци.

Входът за медиите ще бъде отделен, а официалният вход на новия парламент ще е откъм Ларгото.

Паралелно с преустройството на новата пленарна зала се обновява и депутатският стол. За ремонта му са заделени 350 хил. лв. без ДДС.

Музей или място за официални събития- какво ще се случи с досегашната сграда на Народното събрание?

Все още не е ясно какво ще се случи със сградата на парламента на площад „Народно събрание“. Вероятно тя ще бъде превърната в музей на парламентаризма в който да бъдат изложени уникалните издания и книги, които се съхраняват в библиотеката на НС.

Другият вариант е преместването настоящата сграда на парламента ще се ползва за официални събития.

Народно събрание, бюджетна комисия

Сградата, където досега заседаваха народните представители, е проектирана от сръбския архитект от български произход Константин Йованович. На 22 май 1884 г. депутатите гласуват 220 хил. франка за строеж на сградата.

На 25 ноември същата година княз Александър т, Стефан Стамболов и търновският митрополит Климент полагат основния камък.

Строителството и обзавеждането продължават до 1886 г. Стилът е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“ и националния герб на България. Сградата е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук