Виваком

Най-големият по приходи български телекомуникационен оператор  „Виваком“ вече е част от водещия за Югоизточна Европа доставчик на телекомуникационни и медийни услуги „Юнайтед груп“. Цената на сделката и бъдещите инвестиции и планове на новия собственик не се посочват, но според неофициална информация стойността на придобивката е 1.2 млрд. евро, съобщава Медияпул.

Сделката бе договорена през ноември 2019 г., през април 2020 г. бе одобрена от Европейската комисия, а придобиването на „Виваком“ е финализирано на 31 юли 2020 г.

От „Юнайтед груп“ посочват, че това е важна стъпка в стратегията за разрастване на групата след купуването на хърватския телеком TELE 2 по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия тв и интернет доставчик Forthnet.

Досегашният собственик на дружеството Спас Русев остава в надзорния съвет на „Виваком”.

Сделката стана възможна след премахване на запорите от синдиците от КТБ

Поредната смяна на собствеността на „Виваком“ стана възможна, след като бяха премахнати запорите от синдиците от КТБ след плащането на 125 млн. евро, с които през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома.

Това е шестата покупкопродажба на активите на БТК след приватизацията ѝ през 2004г. Този път притежателят ще е инвеститор от бранша, а не финансов фонд както досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук