Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че спира по-нататъшното облекчаване на карантината заради влошаващата се ситуация с коронавируса в Англия.

„В много отношения прогресът в борбата с коронавируса продължава. Но многократно съм предупреждавал, че вирусът може да се върне и ще сме готови да предприемем драстични мерки. Днешните данни на Бюрото за национална статистика показват, че разпространението на коронавируса е започнало да расте за първи път от май, ние не можем да игнорираме тези данни“, заяви Джонсън на пресконференция. „Нашата оценка е, че трябва да поставим спирачки, за да държим вируса под контрол. Днес ние отлагаме планираното облекчение за поне две седмици“, каза Джонсън.

„Казах, че плановете ни да отворим отново обществените дейности и икономиката е условен, че не бихме се поколебали да сложим спирачки, ако се наложи. Нашата оценка е, че сега трябва да натиснем този спирачен педал“, каза британският премиер.

Според научния съвет, съветващ правителството, числото R за разпространение на коронавируса в Англия може да надвиши 1, което означава увеличаване на инфекциите.

От 1 август повечето от спортните центрове, боулинг клубовете, ринговете за кънки, казината, салоните за красота трябваше да възобновят работата си. Също така някои театри планираха да започнат отново да дават представления. Предвиждаше се да бъдат разрешени и сватбите с 30 гости. Всички тези планове бяха отложени.

За последното денонощие броят на новите случаи на COVID-19 във Великобритания скочи на 846, това е най-високата цифра за месец. Общият брой на заразените надхвърля 302 хиляди, броят на смъртните случаи е близо 46 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!