депутати Народно събрание

След дългата коледно-новогодишна ваканция депутатите се събират на първото си за 2021 г. пленарно заседание. Последно народните представители заседаваха на 18 декември. Стартиращата днес пленарна сесия ще бъде последна в мандата на 44-то Народното събрание.

По традиция парламентарните групи в парламента ще започнат новата сесия с политически декларации, в които ще очертаят своите приоритети.

Очаква се в рамките на днешното заседание ресорните министри да дадат информация и за обстановката в страната след интензивните валежи и наводненията.

В проекта на дневен ред на депутатите са залегнали три предложения за законови промени – в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за кредитните институции и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Вероятно и напълно очаквано една от доминиращите теми в работата през тази пленарна сесия ще бъдат промените в Изборния кодекс, свързани с предстоящите парламентарни избори. Управляващите вече заявиха готовност за законодателна инициатива, даваща право на поставените под карантина заради COVID-19, както и приетите за лечение в болница, да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна урна.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!