На снимката: вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Американският вицепрезидент Майк Пенс отказа да задейства 25-тата поправка в Конституцията на САЩ и да стартира процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп. Пенс заяви решението си в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Пенс се обърна към Камарата на представителите, която все още обсъжда резолюция, призоваваща го да отстрани Тръмп и да заеме неговото място с подкрепата на други членове на кабинета.

„Сега, когато остават само осем дни от президентския мандат, вие и демократичната фракция настоявате аз и кабинетът да приложим 25-та поправка. Не мисля, че подобни действия са в интерес на страната ни или в съответствие с нашата конституция“, заявява Пенс в писмо, разпространено от Белия дом.

„Според конституцията 25-та поправка не е средство за наказание и узурпация, а използването й по този начин би създало ужасен прецедент“, каза Пенс.

Той призова Конгреса да избягва действия, които могат допълнително да разделят обществото или да доведат до засилване на конфронтацията.

„Да работим заедно, за да намалим напрежението и да обединим страната си в подготовката за встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън“, заяви Пенс.

Той също така увери, че ще участва в процеса на мирно предаване на властта.

В долната камара на Конгреса в момента тече вота по резолюцията с призив към Пенс да се възползва от поправката. Ако той не го направи, в рамките на 24 часа там трябва да гласуват и за импийчмънт на държавния глава.

Представител на Белия дом заяви, че очаква поне 20 представители от Републиканската партия да подкрепят импийчмънта, съобщава Си Ен Ен. Източник от партията от своя страна отбелязва, че броят на недоволните от Тръмп може да е между 10 и 25 души.

До момента в подкрепа на импийчмънт на Доналд Тръмп се обявиха трима републиканци в долната камара на Конгреса, сред тях е и дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни – Лиз.
Ако процедурата бъде задействана това ще бъде втори импийчмънт за Доналд Тръмп.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!