Moderna

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ се очакват в България днес в ранния следобяд

„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „ами останаха две, вместо да ги хвърлим“, заяви премиерът по време на днешното правителсвено заседание.

Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари, добави той

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината на „Модерна“ у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител.

Препаратът е по-лесен за съхранение от този на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Ваксината на „Модерна“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни.

„Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми“, съобщи пред БНР шефът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!