КТБ

Парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за държавния бюджет на България за 2018г. Ето какво успяха да приемат народните представители до този момент.

Депутатите вдигнаха помощите за деца: за едно дете с 3 лв., за две, три и четири деца с по 5 лв. Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева. Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават от 37 лева на 40 лева. За две деца – от 85 лева на 90 лева; за три деца от 130 лева на 135 лева и за четири деца от 140 лева на 145 лева. За всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева, както досега. Промяна няма и при семейните помощи за семейства с близнаци, които остават 75 лева.

Запазва се годишният размер на партийните субсидии. Текстът бе гласуван на второ четене от депутатите с 103 гласа „за“, 8 „против“ и 37 „въздържали се“ и е част от преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет за 2018 г. С него се изменя и Законът за политическите партии.

С така приетия текст годишният размер на субсидията за политическите партии през 2018 г. ще бъде 11 лв. за един получен действителен глас.

Предложението на „Воля“ бе държавната субсидия за партиите извън Народното събрание и с не по-малко от 1% от всички действителни гласове на последните парламентарни избори да бъде 1 лв. за получен глас, а за парламентарно представените политически сили – 11 лв. Впоследствие обаче от групата на Веселин Марешки оттеглиха предложението си.

В тази връзка заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев посочи, че политиците трябва да дискутират този въпрос в Закона за политическите партии, за да отговорят на очакванията на българските граждани, които искат да знаят за какво точно се харчат парите от бюджетите на политическите партии.

В Бюджет 2018 управляващите залагат рекордно увеличение на разходите от над 4.5 млрд. лв. Така през следващата година държавата ще разполага с рекордните 39.3 млрд. лв., които- с няколко изключения – ще харчи подобно на тази година. В същото време през 2018 г. се очаква икономиката да расте с 3.9%, но държавните финанси отново се планират на дефицит от 1.1. млрд. лв.

По време на заседанието депутатите изненадващо одобриха предложението на Васил Антонов за 1.13 млн. лв. по бюджета на Министерски съвет за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и Зографския манастир в Света гора. Той заяви, че предложението му е надпартийно и получи гласовете на патриотите.

Текстът обаче беше приет без да е посочен приходоизточник за средствата, а депутатите от ГЕРБ поискаха членът с поправката да бъде прегласуван, след като бъдат приети всички останали текстове в закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук