заплата парламент, народно събрание

Парламентът задължи Министерския съвет в срок от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември т.г.

Решението, предложено от ГЕРБ-СДС, беше прието със 173 гласа „за“, 27 „против“ и 17 „въздържал се“. Дебатите по него продължиха повече от два часа.

С решението се задължава и вицепремиерът по управление на европейските средства да внесе в двуседмичен срок обхватен анализ на риска по Националния план за възстановяване и устойчивост при прогнози данни към 31 декември т.г.

В мотивите за решението се посочва, че приемането на предвидените 19 законодателни изменения за получаването на второто плащане е само част от всички реформи и мерки, които следва да приеме парламентът. Отбелязва се още, че след второто плащане, има още седем такива срещу 258 амбициозни цели, свързани с провеждането на реформи и изпълнение на инфраструктурни проекти. Необходимо е спешно стартиране на всички покани за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, за да се компенсира едногодишното закъснение и опасността от загуба на средства, пише още в мотивите.

След гласуването на решението, свързано с Плана за възстановяване, депутатите удължиха заседанието си до избирането на постоянни комисии на Народното събрание. В дневния ред са включени 23 проекта на решения за избиране на постоянни комисии, а сутринта депутатите приеха Комисията по конституционни и правни въпроси да бъде разделена на две.

Предложението за удължаване на работното време беше направено от Асен Василев („Продължаваме промяната“) и прието със 125 гласа „за“, 34 „против“ и 56 „въздържал се“. След това от ГЕРБ-СДС поискаха половин час почивка.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук