Парламент
Парламентът гласува решението с мнозинство

Парламентът задължи днес Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в част енергетика. Със 187 гласа „за“, 2 „против“ и 9 „въздържал се“ депутатите приеха общо решение и се обединиха в защита на въглищните централи. Така те застрашиха втория транш по плана, който е 1,4 млрд. евро според БНТ. Условието страната ни да получи тези пари е да намали с 40% въглеродните емисии.

С приетото решение парламентът задължава МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия, с които да се аргументира невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент. Служебният кабинет трябва да отправи обосновано искане до Европейската комисия, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост ,и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела. Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година. МС следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 година.

Това решение показва едно – депутатите се борят да оставят въглищните централи на Ковачки, които тровят населението в районите, където са построени. И искат страната да получи договорения втори транш от плана. Само че въпросът е – или траншът, или централите.

Интересно е какво ще кажат икономистите – коя сделка е по-добра за българския народ?

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук