Със спор и остра размяна на реплики започна днешното заседание на парламента. В причина за това се превърна депутатът-актьор от ГЕРБ Евгени Будинов, който излезе на парламентарната трибуна да чете доклад на Комисията по култура и медии, свързан с предстоящата второ четене на промените в Закона за радиото и телевизията.

Вместо да започне с работа по същество обаче, Будинов реши да започне с шега по адрес на опозицията.

„Радвам се, че съм първи на трибуната днес. Дезинфекцирано е, нали? Защото някои колеги, които сега в момента влизат, буквално плюят и разнасят „бацилус булгарикус“ от цяла България“, каза той по адрес на депутатите от левицата, които тъкмо влизаха в пленарна зала, традиционно неучаствайки във сутрешната регистрация.

„Моля маските! Здравейте, заповядайте, закъснявате за час“, подкани ги още Будинов от парламентарната трибуна.

Думите му обаче никак не се понравиха на неговите колеги народни представители от БСП.

„Това е парламентът на България. Ние сме парламентарна република. Това е едно изключително сериозно място. Той не може да си позволява да се държи тук, на тази трибуната, която аз уважавам, все едно се намира в някакъв лош театър. Това не е халтура, това не място за правене на смешки. Тук се решават важни проблеми и е недопустимо да се държим така, все едно играем долнопробни пиески – реагира първа Нона Йотова, също артист – Нашето отсъствие от залата е политическо решение, обяснили сме го сто пъти – не искаме да крепим кворума на един делегитимиран парламент.“

Отговорът последва от председателя на Комисията за култура и медии Вежди Рашидов:

„Парламентът да не се превръща, когато се приемат важни за хората закони, в арена на лични симпатии или разправии. Какво толкова не му харесвате на Будинов, че малко развеселява? Че той човекът си е артист. Неговата основна роля е това. Лошото е, че с вас не става ни шега, ни смях. И ако трябва да бъда откровен – за нищо не ставате!“, включи се в дебата той.

„Това, което си позволи г-н Будинов да направи, е една евтина сценка, с едни елементарни самодейни средства“, реагира и Анастас Димитров от опозицията.

Той сложи край на малката разправия, като подкани депутатите да започнат работа по същество по закона, за да не губят повече парламентарно време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук