Владимир Путин
Пресконференция на руския президент Владимир Путин

Темата за коронавируса, борбата срещу него и успехите на Русия бе доминираща в годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин, освен редовните хвалби с хиперзвукови ракети и военна мощ. По думите му Русия се е представила много по-добре от повечето държави.

„Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни. Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна“, каза Путин.

Според президента Русия е успяла да спечели време за борба с инфекцията благодарение на бързата реакция в самото начало на пандемията.

„Веднага реагирахме и спечелихме време да започнем активна подготовка за момента, в който тя ще дойде при нас в голямо количество и мащаб“, каза Путин.

Путин заяви, че Русия се е справила и с икономическия проблем от пандемията достойно и отчасти по-добре от другите страни. Президентът каза, че спадът на БВП в Русия е с 3,6% – по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%.

Модернизиране на здравеопазването

Около 550 милиарда рубли ще бъдат отпуснати от бюджета за програми за модернизиране на първичното звено на здравеопазването, каза руският президент.

„И всички ресурси, предвидени за тази програма, всички те ще бъдат използвани от нас в рамките на сроковете, предвидени в тази програма. Това са 500 милиарда рубли от федералния бюджет, плюс 50 милиарда рубли от регионалния бюджет. 300 милиарда трябва да бъдат разпределени и похарчени в близките три години“, каза той.

Путин отбеляза, че изпълнението на тези програми ще започне на 1 януари 2021 г., но в някои области вече се работи.

Руската ваксина срещу коронавируса

Нивото на защита, осигурено от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%. Това обяви още руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция.

„Русия се оказа първата държава в света, която изобрети, така да се каже, и започна да произвежда ваксина – както Научният център „Гамалея“, така и център „Вектор“. И ние имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна – повече от 95%, нивото на защита е около 96-97%, казват експертите“, заяви президентът.

Путин изрази увереност в добрия резултат от сътрудничеството на Русия с фармацевтичната компания „AstraZeneca“ за ваксина срещу коронавирус. По-рано фармацевтичната компания обяви началото на изследователска програма в сътрудничество с изследователския център „Гамалея“ за комбинация от собствена ваксина срещу коронавирус и руската Спутник V. Клиничните изпитвания на комбинацията от ваксината на „AstraZeneca“ в комбинация с човешкия аденовирусен вектор тип Ad26 „Sputnik V“ ще започнат преди края на тази година.

„Радостно е, когато специалисти на това ниво със световна репутация обединяват усилия, включително с руски партньори, и съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър не само за нашите граждани, но и за целия свят“, каза той.

От началото на пандемията около 74,2 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,6 милиона са починали. В Русия, според федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 2 762 668 случая на инфекция, 2 202 540 души са се възстановили, 49 155 са починали.

Икономика и безработица

Президентът прогнозира ръст в селскостопанския сектор до 2% до края на годината.

Държавният глава отбеляза също ръст на безработицата в Русия до нивото от 6,3%.

„Равнището на безработица, което имахме в началото на годината, беше 4,7%, сега, както знаете, нарасна до 6,3%, но със сигурност ще работим върху това“, каза Путин.

Международните резерви на Руската федерация са достигнали 587,7 млрд. долара, което създава условия за добро макроикономическо развитие, каза президентът.

Избори и отношения със САЩ

Руският президент Владимир Путин е уверен, че външни лица ще се опитат да се намесят в руските избори през 2021 г., но „Русия се готви за това“, подчерта той.

Путин очаква, че Байдън със своя опит ще разбере проблемите в отношенията с Руската федерация и ще участва в решаването им.

Президентът също така призова САЩ да удължат договора за контрол на въоръжаването „Нов СТАРТ“ с година. Споразумението от 2010 г., изтичащо през февруари догодина и ограничава стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които могат да имат Русия и САЩ.

Хиперзвукови оръжия

Путин хвърли върху САЩ вината за възобновената оръжейна надпревара и каза, че Москва е била принудена да разработи свръхзвукови оръжия, макар че с 46 млрд. долара военни разходи (при над 700 млрд. в САЩ) е едва на шесто място в света по този показател.

„Фактически завършихме работа над хиперзвуковите оръжия,“ отбеляза държавният глава. Хиперзвуковата ракета „Циркон“, изпитана през октомври, „може да бъде разположена както на стационарни носители, така и на кораби и подводници. В неутрални води. Променя ли това ситуацията? Разбира се.“

Донбас

Дали ситуацията в Източна Украйна, където от 2014 г. има конфликт със създалите Донецката народна република и Луганската народна република сепаратисти, ще има решение, зависи от украинските власти, каза Путин. Той заяви, че подкрепата за сепаратистите ще продължи и обвини Киев, че който и да дойде на власт, се опира на крайно националистически сили, въпреки че преди това се е опирал на „мнозинството“ – „не им достига политическо мнозинство и процесът замира“.

Навални

Президентът Владимир Путин отхвърли съобщенията, че руските служби за сигурност стоят зад отравянето на Алексей Навални, заявявайки, че ако бяха, лидерът на опозицията нямаше да бъде жив.

В реч пред репортери на годишната си пресконференция в края на годината Путин определи доклада като „легализация на материали от американските специални служби“, като добави, че критикът от Кремъл „има тяхната подкрепа“. Руският лидер заяви, че ако Навални е подкрепян от американските специални служби, тогава Русия, разбира се, трябва да го наблюдава.

„Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровим“, каза Путин.

Ако руските спецслужби искаха да отровят Навални, „те щяха да го направят докрай“, допълни той.

44-годишният Навални се разболя тежко по време на полет от Сибир до Москва през август и беше хоспитализиран в руския град Омск, преди да бъде транспортиран до Берлин с медицински самолет. Експерти на няколко западни държави стигнаха до заключението, че критикът от Кремъл е бил отровен с нервно-паралитичния агент „Новичок“ от съветската епоха – твърдение, което Москва многократно отрича. Съвместен медиен доклад тази седмица разкри имена и снимки на експерти по химическо оръжие от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са следили Навални от години.

В съвместния доклад за Навални, ръководен от разследващия уебсайт Bellingcat, се казва, че агентите на ФСБ са проверявали редовно лидера на опозицията от 2017 г. Bellingcat заяви, че е направил заключението въз основа на големи обеми данни. Съвместният доклад на Си Ен Ен, „Шпигел“ и руската агенция „Инсайдер“ не установява никакъв пряк контакт между 44-годишния опозиционен лидер и посочените агенти.

В отговор на отравянето Европейският съюз наложи забрана за влизане и замрази банковите сметки на шестима лица, заподозрени в отговорност, включително шефа на ФСБ Александър Бортников. Навални заяви, че ще се върне в Русия, след като се възстанови напълно в Германия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!