израел Бенямин Нетаняху

На 28 април губернаторът на Флорида Рон Десантис се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в неговия кабинет в Йерусалим, Израел. Наблюдатели са на мнение, че тази визита може да е прелюдия към обявяването на кандидатурата на губернатора на Флорида за кандидат-президент на САЩ.

Според медиите те са говорили са нарасналия стокооборот между щата Флорида и Израел със 176,1% за последните 5 години. Израелският бизнес има инвестиции за 647 млн. долара в американския щат. Става въпрос за над 50 израелски компании, които осигуряват над 2 400 работни места в местната икономика. Нетаняху оцени срещата си с Десантис като „много добра“.

В същото време посредническите усилия за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия се активизират. С тази задача се е заел сенаторът-републиканец Линдзи Греям. Преди дни той направи поредната совалка между Рияд и Тел Авив. В Израел е налице умерен оптимизъм, независимо от нормализирането на отношенията между Рияд и Техеран. Според вестник „Израел днес“ от саудитска страна са поставили четири условия към САЩ, а именно: създаването на отбранителен съюз, създаването на саудитска ядрена програма за мирни цели, подобряването на двустранния търговски стокообмен и прекратяването на нападките срещу кралството вследствие на случая Джамал Хашоги. Най-чувствителният въпрос за Израел от всички искания е „създаването на саудитски ядрени мощности за мирни цели“. До този момент Тел Авив не се е произнасял официално по този въпрос.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук