Сертификати за ваксинация

В здравното министерство има постъпили сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. По думите му всички те са предадени на прокуратурата.

Сигналите за подобни сертификати са десетки. Според служебния министър те „не са толкова много“, но изискват специално разследване.

Кацаров каза още, че всеки българин може да си постави трета доза ваксина, а не само хората, които попадат в петте препоръчителни групи.

„Решаващата дума има лекуващият лекар на конкретният човек“, уточни той.

Служебният министър каза още, че продължителността на валидност на издадения сертификат за ваксинация  е безсрочен.

„Издаденият сертификат е безсрочен. Ако те преценят на базата на научни доказателства, че трябва да се постави срок и да се издава нов сертификат, ние ще реагираме по съответния начин. Засега не се налага“, поясни Стойчо Кацаров.

Според него засега здравната ни система се справя добре.

„Няма недостиг или дефицит на легла за прием на деца с коронавирус. Броят им не се отклонява значително от това, което сме виждали през предишните епидемични вълни“, допълни Кацаров.

Имало е увеличение на броя на заразените по-младите хора, включително и на децата, в края на август, но сегашните показатели показват превес на заразените сред по-възрастните.

Към момента експертите не виждат основание за специални мери в която и да е от областите у нас.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев коментира, че в следващите дни се очаква да бъде представена статистика за подадените сигнали от служебното правителство от пресцентъра на прокуратурата.

„Всички тези сигнали ще бъдат обобщени, представени – сигналите на служебното правителство, не сигналите на Народното събрание, защото може би минаха през мен над 50 и повече сигнала, които са от НС, от комисията на г-жа Мая Манолова, те няма да бъдат описвани в тази статистика“, каза главният прокурор.

Очаква се в следващите дни пресцентърът на прокуратурата да представи статистика за сигналите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук