Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обяви за промени на модела на здравната система. Сред акцентите са отпадане на лимитите; цените на медицинските услуги; засилване на доболничната помощ, стана ясно по време на среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

По думите му здравната система може да работи по-добре. Освен това към момента е постигнато съгласие върху някои неща.

Ще настоявам лимитите в болничните заведения да отпаднат, те са наказание за добре работещите болници. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи, обясни Кацаров.

Друга тема, която беше обсъдена, е за промени в цените на медицинските услуги.

„Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“, подчерта Кацаров.

Той посочи още, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ.

„Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент“, каза още той.

Другото предложение е да се сложи край на историята 24 часа, 7 дни на разположение личните лекари. Апелира се и да се намери механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на дейността на Националната здравноосигурителна каса.

Припомняме, че в последните седмици от страна на служеното правителство имаше сериозни разкрития за злоупотреби в здравната система. Сред тях бяха незаконни трансплантации в правителствена болница. Заради случая беше освободено цялото ръководство на лечебното заведение. Сигнали за нередности имаше и за „Александровка“, където се оказа, че има опити за източване на здравната система чрез фиктивни пациенти, както и разкрития за сериозни дългове.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!