Орлин Колев

Не предвиждам да имаме повишена избирателна активност от българските граждани с двойно гражданство, деклариращи желание да станат народни представители.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ конституционалистът Орлин Колев във връзка с приетите промени в Конституцията. Сред новоприетите текстове се предвижда възможността българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри.

Тази поправка се превърна в основен аргумент на противниците на промените в Конституцията, според които чужди агенти ще се инфилтрират по високите етажи на управлението.

„По отношение на двойното гражданство – не го съзирам като генерален проблем на българската Конституция. На фона на някои от другите промени, които се осъществиха днес, двойното гражданство не би следвало да бъде във фокуса на вниманието“, обясни Колев.

По думите му въпросът с лоялността на един гражданин към държавата не зависи толкова и само от гражданството.

„Може би, ако се разровим малко или потърсим, ще излязат различни примери на български граждани, които не бихме могли да ги наречем лоялни към държавата. В този смисъл, двойното гражданство е просто една възможност за покана към български граждани, които да участват в управлението“, поясни той.

Според Колев тази промяна е насочена към успелите зад граница българи, за които професията депутат „може и да не се окаже толкова атрактивна“.

Конституционалистът обясни, че въпросът с гражданството по отношение на определени държавни позиции, се решава на законово ниво и това трябва да бъде преценено от парламента, когато се правят поправки в законите.

„По отношение на сигурността, що се отнася до редицата закони, при които имаме изискване определени позиции да се заемат от български граждани – това е в рамките на компетентността на народното събрание. И това зависи от естеството на заеманата длъжност. И тук по преценка на самото народно събрание не следва да се пренася автоматично двойното гражданство към онези длъжности, а следва да се прецени дали то би било съвместимо с упражняването на тези длъжности“, обясни още Колев.

Той изрази известни резервни при разделянето на ВСС на две и възможността двата новосъздадени органа да се капсулират, така че това да не бъде в полза на обществото.

Цялото интервю четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук