радомир чолаков
На снимката: Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпроси

Конституцията можеше изобщо да не бъде изменяна и съдебната реформа вече щеше да се е случила.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, председател на комисиите по правни въпроси и за промените в конституцията.

Според него промените в Закона за съдебната власт не могат да се случат заради атакуваните в Конституционния съд промени в Конституцията.

„Изменихме Конституцията и в момента сме в ситуация, в която промените са атакувани пред КС, което пречи да се приеме Законът за съдебната власт (ЗСВ) и което, според мен, пречи да се изберат нови състави на органите. Целият този процес беше забавен, съдебната реформа беше забавена, благодарение на погрешната идея на колегите от ПП-ДБ, че първо трябва да бъде изменена Конституцията“, обясни Чолаков.

По думите му изчакването с промените в ЗСВ е продиктувано от факта, че ако те бъдат приети, а КС отмени текстовете от Конституцията, тогава законът ще трябва да бъде променян отново.

„Добре е да се изчака решението на КС, защото иначе ще бъдем поставени в ситуация да трябва, ако КС обяви някои от измененията за противоконституционни, то съответно да бъде отменен и новия ЗСВ. Което е нелепо и само ще дискредитира Народното събрание. Така че, аз на мястото на народните представители първо бих изчакал решението на Конституционния съд, а след това бих продължил с приемането на нов ЗСВ“, обясни Чолаков.

Депутатът коментира още, че правителството на „Продължаваме промяната“ с премиер Кирил Петков е направило грешка като е обвързало усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост с „радикални“ законодателни промени.

„И то толкова радикални, каквито никоя нормална и уважаваща себе си държава не може да допусне да ѝ бъдат налагани“, допълни той.

Радомир Чолаков обясни, че ГЕРБ са подкрепили конституционните промени, с което са платили тежка цена.

„Тази подкрепа беше цената, която се наложи всички да платим, за да се разбере несъстоятелността на реформаторските идеи на колегите от ПП-ДБ“, каза още той.

Чолаков изрази мнение, че по същество съдебна реформа означава „реформиране на Наказателно-процесуалния кодекс, намаляване на формализма в наказателния процес, означава ускоряване на съдебните процедури, означава сериозни изменения в Наказателния кодекс или приемането на изцяло нов“.

Цялото интервю с Радомир Чолаков четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук