Хонг Конг, протест

Десетки хиляди продемократични протестиращи излязоха по улиците на Хонконг на мащабен митинг в деня на Нова година, в стремеж да продължат движението си през 2020 г., когато полицията и упоритите демонстранти отново застанаха едни срещу други.

Хонконг е сцена от почти седем месеца на размирици, придружени от насилие, с чести сблъсъци между полицията и протестиращи, докато градът се бори с най-голямата си политическа криза от десетилетия.

Въпреки спокойния старт на протеста в сряда, насилието избухна близо до протеста, когато тълпата минаваше през квартал Ван Чай на главния остров на финансовия хъб. Полицията използва сълзотворен газ, докато протестиращите действаха с коктейли Молотов.

Гражданският фронт за правата на човека, групата, която организира похода, получи разрешение за похода от градските власти, но им беше наредено да го прекратят скоро след началото на сблъсъците.

„Полицията … ни помоли да преустановим митинга“, казаха организаторите на маршовете, използвайки мегафони. „Моля, спокойно и бавно напуснете сцената сега.“

Облечени в черно и маскирани протестиращи също издигаха импровизирани барикади, докато някои офиси бяха вандализирани следобед.

Безредиците в Хонконг бяха породени от предложение за разрешаване на екстрадиции в континентален Китай, което изведе милиони на улиците през юни миналата година. Оттогава събитията във финансовия хъб се превърнаха в по-голям бунт срещу затягащия контрол на Пекин, от което мнозина от жителите на бившата британска колония се страхуват.

Въпреки продължаващите вълнения Китай и администрацията на Хонконг отказаха да отстъпят пред исканията на протестиращите, които включват напълно свободни избори в града, разследване за предполагаеми нарушения на полицията и амнистия за близо 6 500 души, арестувани по време на движението – почти една трета от тях на възраст под 20 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!