Сашо Димитров
Сашо Димитров. Снимка: Личен архив

Той е на 17 г. и знае 4 езика освен майчиния – ромски. Сашо Димитров от Куклен говори български, турски, немски и английски. Заляга над уроците и е много добър ученик в 10 клас в местното училище. Стреми се към високи оценки, защото получава стипендия за успех и желае да продължи да се образова. Мечтата му е да стане пилот.

„Още от малък реших, че ще бъда летец. Родителите ми работеха дълги години в чужбина и всеки път, когато ги изпращах на летището, ми ставаше много мъчно. Тогава си мислех, че ако мога да карам самолет, ще ги последвам. Минаха толкова години, но аз все още искам да съм пилот“, разказва Сашо.

Когато е в първи клас, баща му и майка му го вземат в Германия. Там прекарва 5 г., като успява да научи добре английски, немски и турски. Започва да свири и на пиано.

„Бях омагьосан от този инструмент. Купиха ми електрическо пиано и сам се научих да свиря. Любимият ми пианист е Юрума, а най-обичаният композитор – Бетовен“, обяснява младежът. След като семейството се прибира в Куклен, той продължава да свири. Участва в концертите, организирани в училището му.

„Сашо е много възпитан, сериозен и отговорен ученик. Пример е за ромите в Куклен“, хвалят го преподавателите му. Младежът е запалил и баща си да учи.

„Цял живот е работил в строителството. Майстор е и умее да прави много неща. Години наред се блъскаше по чужбина, за да ни осигури. Сега сме обезпечени, живеем в голяма собствена къща. А баща ми реши, че ще учи за парамедик. Може и аз да съм му повлиял“, смее се Сашо. От баща си пък той е научил, че трябва да се труди упорито, ако иска да постигне целта си. И да не се отказва да се бори за мечтите си.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук