изборния кодекс герб съд

Кирил Петков не е трябвало да бъде допускан до Консултативният съвет за национална сигурност при държавния глава. Тава каза пред журналисти след заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС Десислава Атанасова. По думите и това е била и причината лидерът на ДПС да напусне демонстративно. Въпросът за допуск до заседанието на определени лица е бил повдиган многократно.

„Има определен ред в закона, по който се допускат външни лица. Редно е да кажа, че участващите в гласуването, от страна на непарламентарните сили, подкрепиха искането на президента г-н Петков да бъде допуснат. Обратно представителите на парламентарните сили гласуваха против, защото считаме, че в момента той е с неясно гражданство.  Дали е само българско или е българско и канадско. Все пак на този съвет нивото на класификация е поверително и всички боравим с класифицирана информация и не може гражданин на чужда държава да присъства на такива срещи“, каза тя.

Когато е започнало обсъждането по точки от дневния ред е имало кокретно запитване към Кирил Петков за това – дали е с канадско гражданство.

„Той не отговори и г-н Карадайъ напусна. Това се случи“, обясни Атанасова.

По думите й всички парламентарни групи без тази на Христо Иванов са гласували против допускането на Петков в заседанието.

Не става ясно кога ще бъде връчен втория мандат

Председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС призова за бързо задвижване на конституционната процедура и връчване на мандата.

„Не успяхме да разберем кога ще бъде връчен втория мандат на нашата политическа сила. Аз заявих на президента, че трябва максимално бързо да действа. Конституцията не е указала срок за втория мандат, но не е указала и условия. Той не може да ползва връчването на втория мандат като условие за подкрепа или неподкрепа на какъвто и да е акт на Народното събрание“, допълни Атанасова.

 

Стана ясно още, че от ПГ на ГЕРБ-СДС са против актуализация на бюджета.

„Считаме, че този дебат не следва да се води в президентската институция“, каза тя.

Атанасова посочи, че на Консултативния съвет са били представени данни относно мигрантската криза, но не е уточнявана обща позиция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!