Водещата юристка от ГЕРБ Десислава Атанасова, завършила „Право“ в Университета за национално и световно стопанство, ще твори новата Конституция. С решение днес парламентът създаде Временна комисия, която ще обсъжда, преправя и пренаписва предложението на управляващите за нова конституция. С подписите на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, управляващите внесоха проекта за новата Конституция. А БСП и ДПС бойкотираха комисията като отказаха да участват в нея.

Комисията ще ръководи юристката Десислава Атанасова от ГЕРБ, а от парламентарната група влизат още бившият заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и Тома Биков.

Заместник-председател ще бъде Искрен Веселинов от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, а в работата ще се включат още колегите му Борис Ячев и Християн Митрев. Депутатите от ВОЛЯ в комисията са Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов.

„Няма да правим предложения и няма да участваме в тази комисия“, възпротиви се от парламентарната трибуна депутатът от БСП Филип Попов, който потвърди тезата на опозицията против предложението за нов основен закон.

Номинации не направиха и от ДПС, които по време на гласуването дори започнаха да напускат пленарната зала.

„Наясно съм с отговорността“

„Приех да съм председател на Времената анкетна комисия за Конституцията с ясното съзнание за отговорността, която ще нося”, каза Атанасова на брифинг в НС.

И добави:

„Комисията не може да променя Конституцията, а е създадена с цел да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения. Имам намерение да поканя всички, които имат предложения или становища. Ще предложа създаването на експертен съвет към Комисията, в който да участват представители на всички професионални организации на юристите и представители на академичната общност. Ще поканя всички НПО на дебат относно промените в частта съдебна система, което и смятам, че ще е отговор на констатациите в доклада за върховенството на правото. Ще поканя всички извънпарламентарни партии и сдружения отново за дебат и за размяна на мнения и становища“, каза Атанасова.

Напрежение в залата

Напрежение в залата предизвика и кандидатурата на независимия депутат Спас Панчев, който влезе в състава на комисия по предложение на секретаря на групата на ГЕРБ Станислав Иванов.

„Това с каква логика се оправдава“, попита Георги Свиленски и продължи: „Тогава кажете, че Спас Панчев е от вашата парламентарна група“.

Така, първоначалното намерение в състава на комисията да влязат 18 народни представители – по трима от всяка група и трима независими, остана неизпълнено. Комисията ще заседава за срок от 2 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!